Veliki uspeh profesorke informatike Slađane Mačenovski

Na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija „Digitalni čas“ za školsku 2019/2020. godinu i pored prijavljenih 255 radova, drugo mesto osvojila je profesorka informatike i računarstva u OŠ „Vojislav Voka Savić“ i SMŠ „Marko Tajčević“ Slađana Mačenovski. Mačenovski je ostvarila zapažen uspeh u kategoriji matematika, informatika, računarstvo i tehničko obrazovanje sa radom „Projektni zadatak – pametni surfer“, koji je predstavio prikaz aktivnosti na časovima projektne nastave u petom, šestom i sedmom razredu koji su realizovani na časovima informatike. Reč je o kreiranju multimedijalnih sadržaja na temu bezbednosti dece na internetu, a finalni produkt svih aktivnosti jeste objavljivanje sajta „Pametni surfer“ od strane učenika sedmog razreda na Dan bezbednog interneta.

Profesorka Slađana Mačenovski po treći put ostvarila je zapažen uspeh na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Na prethodna dva osvojila je treće i drugo mesto a ove godine za rad “Pametni surfer”, od 255 radova koji su prispeli na nagradni konkurs, Mačenovski je osvojila drugu nagradu. Svečana dodela nagrada organizovana je u prostorijama Skupštine grada Beograda, a diplome je uručila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je nagrađenima poručila da je njihova uloga od izuzetnog značaja u usmeravanju učenika u digitalnom okruženju.

U izradi sajta “Pametni surfer” učestvovali su pretežno učenici sedmog razreda, ali su u okviru tema đaci petog i šestog razreda dali svoj doprinos u kreiranju ovog sajta. Na sajtu “Pametni surfer”, projekta koji je osvojio drugo mesto na konkursu, svi zainteresovani mogu pročitati korisne informacije o tome kako da prepoznamo bezbedne sadržaje, o zlonamernim programima, opasnostima društvenih mreža, internet predatorima, vršnjačkom nasilju na internetu, sajber kriminalu…

S obzirom da je osvojila sve tri nagrade na temu projektnih zadataka, u čijoj izradi učestvuju učenici, Slađana Mačenovski kaže da najviše voli da u radu sa decom koristi praktičnu nastavu. Informatika je primenjena nauka i korisna je kako bi olakšala učenje i u drugim predmetima, pa učenici uživaju na časovima iste.

Prema poslednjim podacima oko 40 odsto dece u Srbiji internet i digitalne uređaje koriste za učenje, dok veći deo korisiti za igru. Zadatak profesora informatike upravo je da usmeri decu da pronađu korisne informacije i na koji način, kaže Mačenovski.

Ona je ovom prilikom pozvala svoje kolege da uzmu učešće u ovim konkursima koji su važni i za same nastavnike koji na ovaj način mogu poboljšati svoj pristuop u radu sa decom ili iskoristiti neku ideju za druge projekte koji su pred njima.

Sajt pod nazivom “Pametni surfer” se nalazi na veb adresi vokabezbedno.weebly.com a svi koji žele da pročitaju korisne informacije na temu bezbednosti na internetu mogu to učini odlaskom na pomenutu veb prezentaciju.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA