BeogradLazarevacVesti

VIII susreti Domova zdravlja održani na Zlatiboru

Od 5. do 7. aprila na Zlatiboru su održani VIII Susreti zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite. Pored domova zdravlja iz naše zemlje, učestvovali su i zdravstveni radnici domova zdravlja iz susednih zemalja. Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja a susrete je otvorio državni sekretar docent dr Aleksandar Stefoski. Jedan od organizatora ovih susreta je i Dom zdravlja „Dr Đorđe Кovačević“ iz Lazarevca a domaćin ovogodišnjeg okupljanja bio je Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ iz Šapca. Tema susreta zdravstvenih radnika bila je „Prevencija u fokusu primarne zdravstvene zaštite“.

Po osmi put, na Zlatiboru su održani Susreti domova zdravlja Republike Srbije a na veliko zadovoljstvo organizatora, i ove godine odziv je bio izuzetno dobar. Domaćin susreta domova zdravlja ove godine bila je ustanova „Dr Draga Ljočić“ iz Šapca a susrete je otvorio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja docent dr Aleksandar Stefoski.  On je ovom prilikom rekao da je prioritet Vlade RS da svakom građaninu naše zemlje omogući da dobije svaku vrstu zdravstvene usluge, bez obzira da li živi u centru grada ili nekom selu.

Dr Jasminka Stanković, direktorka DZ „Draga Jočić“ iz Šapca, ovogodišnjeg domaćina skupa napomenula je da se susreti organizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i da je ove godine bio prisutan znatan broj  eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti medicine.

Tema ovogodišnjeg skupa je „Prevencija u fokusu primarne zdravstvene zaštite“. Ovi susreti prilika su i da se ne bavimo samo razmenom iskustva već i da održimo predavanja i radionice vezane za prevenciju, rekao je ovom prilikom primarijus dr Jovan Milojević, v.d. direktora  Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“  Lazarevac. On je ovom prilikom naglasio i da u zadnjih nekoliko godina uz potporu nadležnog ministarstva i države, akcije preventivnih pregleda dale su značajne rezultate na ranom dijagnostikovanju težih obolenja i pravovremenom delovanju u lečenju.

Primarijus dr Jovan Milojević, v.d. direktora Doma zdravlja "Dr Đorđe Kovačević"
Primarijus dr Jovan Milojević, v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“

Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, ovom prilikom se osvrnuo na prve susrete koji su organizovani na njegovu inicijativu, u saradnji sa domovima zdravlja Rakovica i Lazarevac gde je broj učesnika iz prvobitna četiri doma zdravlja prerastao u veliki skup kakav imaju u zadnjih nekoliko godina.

Važnost ovih skupova nije samo u razmeni iskustava, već i preduzimanju nekih novih koraka što se tiče primarne zdravstvene zaštite a učesnici skupa složili su se da je neophodno da svi građani Srbije, bez obzira gde žive imaju jednaku dostupnost zdravstvenom sistemu i uslugama primarne zdravstvene zaštite.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA