BeogradLazarevacVesti

Vreo julski talas potrajaće i naredne nedelje, Lazarevčani spas od vrućine pronašli na jezeru Očaga i drugim kupalištima

U Srbiji i narednih dana sve toplije a temperature će biti i preko 40 stepeni. Vrelo je i tokom noći a izuzetno je vioska i vrednost UV indeksa, pa se savetuje da se u periodu od 10 do 17 časova ne boravi na suncu. Naše sugrađane pitali smo kako podnose vrućinu, da li pamte i toplije dane i gde pronalaze „spas“ od vrućine.

U Srbiji, temperatura će narednih dana dosezati i preko 40 stepeni Celzijusa, što stvara izuzetno vrele uslove danju i tokom noći. Visoke vrednosti UV indeksa dodatno pojačavaju opasnosti od sunčanice i toplotnog udara, zbog čega je preporučljivo izbegavati boravak na suncu u periodu od 10 do 17 časova. Kako Lazarevčani podnose ove ekstremne vremenske uslove? Mnogi se sećaju da je ekstremno vioska temperatura nekada bila 32 stepena i ističu da su ovi trenutni uslovi izuzetno zahtevni.  Tražeći „spas“ od vrućine, mnogi se povlače u hladovinu svojih domova ili javnih prostora sa klimatizacijom, ali se i rashalađuju i na popularnom lazarevačkom kupalištu, jezeru Očaga.

Nošenje lagane i svetle odeće, kao i redovno unošenje tečnosti, postaju neophodni rituali kako bi se izbegle zdravstvene tegobe izazvane visokim temperaturama. Zdravstveni stručnjaci preporučuju redovno hidriranje, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje direktnog izlaganja suncu tokom najtoplijeg dela dana.

Uz pažljivu pripremu i pridržavanje saveta stručnjaka, lakše ćemo prevazići ovaj period ekstremne vrućine i sačuvati svoje zdravlje, a u svakom trenutku našim sugrađanima na raspolaganju su i bazen, kao i jezero Očaga, koji su svaki dan otvoreni za posetioce.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA