BeogradLazarevacVesti

Zastava 63. padobranske brigade stigla u Lazarevac

Jedinstvena zastava 63. padobranske brigade na svom putu po Srbiji stigla je u Lazarevac. Dočekali su je pripadnici bratstva  ove elitne brigade. Tom priliko odata je počast stradalim herojima u ratovima devedesetih godina. Članovi bratstva su zatim položili venac i poklonili se senima ratnika  sahranjenih u Spomen – kosturnici u Hramu Svetog Dimitrija u Lazarevcu. Zastava nastavlja svoj put po svetu.

zastava 1Zastava specijalne padobranske brigade prolazi kroz sve gradove Srbije iz ruke u ruku pripadnika letećeg bratstva ove elitne jedinice. Iz Niša je krenula 24. novembra na dan Svetog Stefana Dečanskog. Nakon nekoliko gradova stigla je u Lazarevac. Zatim se nastavlja njen put po celom svetu gde god se nalaze oni koji su služili pod ovom zastavom. Njeno krajnje odredište je kasarna 63. padobranske brigade.

zastava 2Sa zastavom u rukama veterani su odali počast na spomen obeležjima svih koji su dali živote za otadžbinu. U Lazarevcu su položili cveće  i odali počast herojima stradalim u ratovima devedesetih ali i tokom Prvog svetskog rata.

zastava 3“Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast – padobranci 63. padobranske brigade.“  natpis je na ovoj  zastavi koja će simbolično povezati sve veterane 63. padobranske brigade. Nisu izostale ni herojske priče. Lazarevčanin Predrag Degent ranjen je dok je ukazivao pomoć svom starešini, a njihov susret govori o povezanosti koja ostaje za ceo život.

zastava 4Tri imenjaka, tri Žarka iz Lazarevca služila su vojni rok pod zastavom 63. padobranske. Ratnih, devedesetih godina dobrovoljno su otišli u ovu elitnu jedinicu. Njih trojicu vezuju snažna sećanja i prijateljstva za čitav život.

zastava 5Najstariji član bratstva iz Lazarevca došao je sa svojim unukom i željom da mu usadi istu ljubav prema padobranstvu i otadžbini.

zastava 6Akcija je pokrenuta uz odobrenje Generalštaba Vojske Srbije. Zastava se u Nišu očekuje ponovo 14. oktobra naredne godine, kada je i dan 63. padobranske brigade. Zastava i knjiga u koju su svi pripadnici bratstva 63. padobranske brigade upisali svoja ratna sećanja zauzeće svoje izložbeno mesto u spomen-sobi brigade.

image_pdfKreiraj PDF dokument

2 thoughts on “Zastava 63. padobranske brigade stigla u Lazarevac

  • Bravo padobranci.Vi jedini ne dopustate jos uvek uljeze da vam se uvuku medju vas.Tako nastavite!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA