BeogradLazarevacVesti

Zaštita podataka o ličnosti za vreme vanrednog stanja

U periodu od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pažljivo prati stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u našoj zemlji, kao i postupanje organa i tela EU i nadležnih nadzornih organa pojedinih država, sa punom svešću o izazovima koje pandemija koronavirusa prouzrokuje u svim oblastima društvenog života, pa i u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Mere koje države moraju da preduzimaju u ovim okolnostima nužno se odražavaju i na ostvarivanje ljudskih prava. U tom smislu, u našoj zemlji privremeno je ograničeno ostvarivanje prava na slobodu kretanja i slobodu okupljanja.

Pravo na zaštitu podataka o ličnosti, međutim, nije obuhvaćeno pomenutim ograničenjima, pa shodno tome rukovaoci i obrađivači i u periodu vanrednog stanja imaju obavezu da svoje aktivnosti obavljaju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i drugim propisima kojima je uređena ta materija.

laptop

Poverenik je već skrenuo pažnju sredstvima javnog informisanja da je potrebno da se uzdrže od objavljivanja podataka o licima koja su inficirana koronavirusom. Nadalje, Poverenik je apelovao na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i obrazovno-vaspitne ustanove da vode računa o zaštiti podataka o ličnosti koji se odnose na zdravstveno stanje učenika i članova njihovih porodica. Poverenik je, takođe, upozorio građane na moguće zloupotrebe podataka o ličnosti od strane nepoznatih lica putem društvenih mreža.

Podaci o zdravstvenom stanju fizičkog lica predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti, čija je obrada u načelu zabranjena.

Prilikom javnog objavljivanja podataka o zaraženim i obolelim licima, posebno je potrebno voditi računa o tome da se ne objavljuju podaci koji određuju, ili čine odredivim identitet tih lica, osim izuzetno, kada je to neophodno pod uslovima iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i uz obaveznu minimizaciju podataka.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA