BeogradLazarevacVesti

Zašto baš školica sporta „Jedanaest“?

Svako treće dete u Srbiji je gojazno. Kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane u poslednjih 20.godina u Srbiji se povećao broj gojazne dece i dece sa dijabetesom. Teodora Šijan, studentkinja fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i osnivač školice sporta „Jedanaest“, gostujući u studiju televizije Gem, govorila je kako decu motivisati na prve sportske korake.

Sportske aktivnosti prilagođene najmlađima idealne su kako bi se na vreme razvile motoričke sposobnosti, pravilan rast, podstakle sportske aktivnosti i disciplina. Veliki  problem u Srbiji je gojaznost dece. Sa jedne strane posledica preterane težine je usvajanje nezdravih navika kada je u pitanju ishrana kod dece i  premalo fizičke aktivnosti sa druge strane.

Pošto se navike u ishrani kod dece uspostavljaju u ranom detinjstvu, napori za sprečavanje gojaznosti trebalo bi da počnu u ranom dečijem uzrastu. Prema rečima Teodore Šijan, osnivača školice sporta “Jedanaest”, dete treba da ima tri osnovna obroka, dve užine i da se pored toga bavi fizičkim aktivnostima. Kompjuteri i telefoni su veliki problem današnjice, jer su deca više okrenuta igricama nego sportu, zbog čega se i javlja gojaznost dece u najranijem dobu.

Senzitivni period i period u kome se najviše utiče na razvoj koordinacije i pojedinih motoričkih sposobnosti je upravo od 3 do 10 godine. Najčešća greška roditelja je rano usmeravanje dece na određeni sport i klubove u kojima fokus nije na razvoju motoričkih i koordinacionih sposobnosti a ukoliko se one ne razvijaju na vreme u senzitivnom periodu teško ih je kasnije nadoknaditi.

Grupe u školici sporta „Jedanaest“ su manje, broje od šestoro do desetoro dece, i to je prednost jer Teodora kao trener može više da se posveti deci i da svako dete dobije podjednaku pažnju.

Na pitanje koji je cilj školice sporta, Teodora nam je sa osmehom odgovorila: “Volim da vidim njihov osmeh na licu i ponos kada nauče nešto novo. Kroz igru se razvijaju. Cilj je da sa treninga izađu nasmejani i zadovoljni”.

Škola se nalazi u ulici Milovana Lazarevića 65B. Treninzi se održavaju u dva termina, utorkom i četvrtkom u 17 časova. Svi zainteresovani mogu se informisati putem FB stranice “Školica sporta Jedanaest”.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA