LazarevacVesti

Zašto je važno testirati meso na trihinelu

U našoj zemlji je počeo period svinjokolja, pa je mogućnost da se zarazite trihinelom znatno veća nego obično. Ova bolest se javlja ukoliko konzumirate meso zaražene svinje koje nije dovoljno termički obrađeno. Mere prevencije igraju značajnu ulogu jer pouzdanog leka protiv trihinele nema, kaže nam Katarina Janković iz veterinarske ambulante Alfanova. Ona je apelovala na sugrađane da odnesu meso na testiranje pre konzumacije.

Veterniarska ambulanta Alfanova

Vreme svinjokolja je uveliko u toku pa je i veća opasnost za čoveka da se zarazi trihinelozom.  Čovek se zaražava konzumiranjem termički neobrađenog mesa i mesnih prerađevina u kojima se nalaze žive larve. Trihinelom su najčešće zaražene domaće i divlje svinje, pacovi, psi, lisice, medvedi.

Vetarinarska ambulanta Alfanova

Prenosi se sa jednog domaćina na drugog i održava u prirodi među životinjama koje su povezane lancem ishrane. Visoka temperatura i jak bol u mišićima su glavni simptomi nakon konzumiranja zaraženog mesa.

Kada je reč o pitomim svinjama, na analizu mesa je potrebno doneti koren dijafragme, rekla nam je veterinar Katarina Janković i otkrila da je do sada šest puta pronašla trihinelu na uzorcima koje je testirala.

Katarina Janković
Katarina Janković

Pouzdanog leka za trihinelozu još uvek nema pa je testiranje mesa jedina sigurna metoda za utvrđivanje prisustva bolesti,  a time i za zaštitu ljudi. Cena jednog testiranja mesa na trihinelozu u veterinarskoj ambulanti Alfanove je 500 dinara.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA