BeogradLazarevacVesti

Zavšena jedna od najtežih pčelarskih godina

Za pčelare je 1. avgusta zvanično završena kalendarska godina i počele su pripreme za narednu.  Zbog vremenskih uslova i produžene suncokretove paše ove godine je par dana prolongiran početak lečenja pčelinjih društava.

PčelinjaciGodina koja je za pčelare već završena može se oceniti samo jednom rečju – fijasko. Meda će biti vrlo malo. Prinosi svih paša su zanemarljivi. Nakon pet loših godina postavlja se i pitanje rentabilnosti bavljenja ovom granom poljoprivrede. Član Izvršnog odbora SPOS-a Goran Čakardić  je u izjavi za RTV GEM istakao da će na teritoriji naše opštine tokom jeseni  početi sadnja medonosnih biljaka i pozvao pčelare da se prijave za sadnice.

Naš medIza pčelara je generalno izuzetno loša godina, koja je skoro identična sa prethodnom. Samo zahvaljujući subvencijama koje resorno ministarstvo poljoprivrede i Grad Beograd daju već unazad nekoliko godina daje pčelarima nadu da mogu prebroditi ovakve teške uslove u kojima se sada nalaze. I dok je predhodne godine osnovno pitanje bilo da li će Srbija imati meda, ove godine pred pčelarima je dilema šta dalje i da li je uopštine isplativo pčelariti.

Goran Čakardić
Goran Čakardić

Situacija se uprkos svim očekivanjima nije popravila ni tokom narednih paša. Pored vremenskih neprilika u jeku cvetanja medonosnih biljaka posebnu štetu pčelarima napravilo je i neadekvatno tretiranje posebno suncokreta pesticidima.

Pogon u RačiProcečni prinosi po košnicimi na svim pašama su  daleko ispod očekivanog, a u odnosu na dobre godine neuporedivo ispod proseka.

Nakon ovako loše godine, pčelari moraju da ulože dosta truda i novca da svojim društvima obezbede prezimljavanje i ojačaju ih za narednju sezonu.

Članovi “Klastera plodovi Kolubare“ pokrenuli  su akciju sadnje medonosnog bilja koje je do sada na ovom području bilo slabije zastupljeno.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA