Značaj IPARD programa za naše poljoprivrednike

Tokom ove godine, poljoprivrednicima je iz IPARD fonda namenjeno 50 miliona evra. Reč je o dugoočekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenim poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine. Sa ciljem da sredstva EU za realizaciju velikih projekata iskoriste i lazarevački poljoprivrednici, GO Lazarevac u saradnji sa Savetodavnom stručnom službom Mladenovac svim zainteresovanim pružiće punu podršku prilikom apliciranja, poručuje član veća GO Lazarevac Nenad Bačanac.

krave

Od sredine decembra prošle godine, na raspolaganju su sredstva iz IPARD programa EU i poljoprivrednicima iz naše zemlje. Kako bi se uključili u trku za novac koji će im obezbediti realizaciju velikih projekata Lazarevački poljoprivrednici imaju podršku rukovodstva GO Lazarevac. Kako je Ministarstvo poljoprivrede ranije saopštilo, visina podsticaja koji se obezbeđuju iz fondova EU iznose od 60 do 80 odsto vrednosti ulaganja, u zavisnosti od starosti poljoprivrednika i toga gde se nalazi gazdinstvo.

Kao i do sada poljoprivrednicima stoji na raspolaganju Kancelarija za poljoprivredu. Ipak za IPARD program neophodna je pomoć i Savetodavne stručne službe Mladenovac.

Lazarevački poljoprivrednici već imaju ogromno iskustvo u apliciranju za sredstva iz Republičkog i Gradskog budžeta kojima je za samo par godina promenjena slika poljoprivrede u našoj opštini.

Javni pozivi za subvencije iz oblasti stočarstva, pčelarstva, voćarstva i povrtarstva, nabavku poljoprivredne mehanizacije

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruju oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. To su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Novac može da se koristi u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva, i to od 5.000 do 7.000 evra, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion evra.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA