ŽUKO: Kako sprečiti digitalno nasilje?

Nove tehnologije, njihova upotreba i benefiti koji sa sobom nose, samo su jedna strana medalje u mentalnom razvoju sa kojima se današnja omladina susreće. Digitalno nasilje je nešto o čemu se sve više govori i koje predstavlja sasvim novi oblik uznemiravanja koji za cilj ima da nekoga ko je žrtva nasilja osramoti, ponizi ili prikaže u drugačijem svetlu od istinitog. Žensko udruženje kolubarskog okruga u narednom periodu će implementirati dva projekta vezana za suzbijanje digitalnog nasilja a koja su podržana od strane Saveta za mlade GO Lazarevac.

Poslednja istraživanja pokazuju da više od 90 procenata učenika u osnovnim i srednjim školama poseduju ili koriste mobilne uređaje. Upotreba tzv. pametnih uređaja, među koje spadaju i mobilni telefoni, tableti i drugo, nose sa sobom brojne prednosti kao što su stalna informisanost, lakša razmena informacija, povezanost i slično. Negativna strana takvog sistema gde se informacija širi neverovatnim brzinama je upravo u tome, šta ako je informacija pogrešna, neistinita ili zlonamerna. O ovakvim modelima ponašanja i njegovim posledica razgovarali smo sa Katarinom Ranković, menadžerom za odnose s javnošću ispred Ženskog udruženja kolubarskog okruga.

Digitalno nasilje je najviše zastupljeno među vršnjacima u tinejž periodu. Neki podaci kažu da čak 95 posto nasilja na internetu je vršnjačko nasilje. Svesni smo da je internet postao dostupan svima, da deca odrastaju na internetu i da negde ima i oni koji direktno ne bi izvršili neki vid uvrede,tako da se možda kriju na društvenim mrežama i mnogo je to lakše uraditi iz svog stana. Digitalno nasilje može da bude i kada neka šala ode predaleko a da nama to više nije prijatno, to je takođe nasilje nad nama. Svakako treba potražiti pomoć, ne treba ćutati. Bitno da je nađemo nekoga kome verujemo. Treba da se obratimo roditeljima, učiteljima, nastavnicima… a ako baš nikome ne verujemo možemo da okrenemo nacionalni broj 19833 i anonimno da razgovaramo sa stručnjacima iz ove oblasti – rekla je Katarina Ranković.

Prema istraživanjima, gotovo svaka treća mlada osoba je doživela neku vrstu digitalnog nasilja dok je broj takvih slučajeva u stalnom porastu. Uprkos tome, stručnjaci smatraju da deci i mladima ne treba braniti korišćenje digitalnih tehnlologija već da je ključ u njihovoj konstantnoj edukaciji o mogućim zloupotrebama, negativnim posledicama i mogućnostima manipulacije istim.

Statistika kaže da mladi nemaju poverenja u roditelje jer misle da roditelji ne znaju ništa više o društvenim mrežama i da nisu dovoljno u mogućnosti da se izbore sa tim. To nije tačno jer svi mi želimo svojim voljenima najbolje. Roditelji i ako nemaju rešenje, pokušaće na sve načine da im pomognu. I ako opet ne žele da razgovaraju sa njima, dobre su opcije i blokiranje, ignorisanje takvih osoba. Ne treba se kriti i treba pričati pa makar i sa drugarima- dodala je Katarina.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA