BeogradLazarevacVesti

103. godine od Kolubarske bitke

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 103. godišnjice od Kolubarske bitke održana je u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija. Program ceremonije organizovao je odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i GO Lazarevac.

Vence u spomen kosturnicu i na spomenik Srpskom ratniku položili su predstavnici Vlade, vojske Republike Srbije, GO Lazarevac i opštine Lajkovac, stranih delegacija i  udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna državna ceremonija u okviru obeležavanja 103. godišnjice od održavanja “Kolubarske bitke“ počela je parastosom u kripti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, gde počiva preko 40.000 srpskih i austro-ugarskih vojnika. Vence su položili predstavnici delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, GO opštine Lazarevac, opštine Lajkovac i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik GO Lazarevac, Bojan Sinđelić u svom obraćanju, podsetio je da je na današnji dan 1914.godine oslobađanjem Beograda završena Kolubarska bitka. Svoje živote za Srbiju te godine dali su svi slojevi društva, svi zajedno su se ujedinili oko zajedničkog cilja a to je sloboda, naglasio je Sinđelić.

Dragi Lazarevčani moramo učiniti sve što je u našoj moći kako velike žrtve predaka ne bi bile zaboravljene. Naša obaveza je i najveća, jer se na teritoriji naše opštine nalazi najznačajniji spomenik ovog herojstva. Moramo da preduzmemo sve kako bi generacije naše dece znale istorijsku, duhovnu ali i ljudsku vrednost postupaka naših predaka, jer sa ovim saznanjem mogu uzdignuto koračati u budućnost, rekao je Sinđelić.

Državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković ukazao je na značaj herojskih dela naših predaka i naglasio da njihovo delo služi za ponos ali i za primer budućim generacijama.

Pre više od jedog veka sudbina se opet poigrala sa nama ali nam istovremeno pokazala da kada postoji jedinstvo naroda, vojske i politike, Srbija je jača od svake sile koja joj preti i neprijatelja koji je napada. Dama i gospodo, dužni smo da iz naše istorije izvlačimo pouke, da poštujemo i negujemo našu tradiciju i da pokušamo da jedinstvo iz rata ostvarimo u miru, tako ćemo obezbedii sigurnu i jedinstvenu budućnost za našu decu, kaže Stanković.

U umetničkom delu programa, nastupili su dramski umetnici Aleksandar Lazić, Nela Mihajlović, Aleksandar Srećković i Nikola Aranđelović, zatim etno grupa “Vezak“ i duo gitara Branković, Tudurić. Ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca završeno je obeležavanje ovog značajnog istorijskog događaja.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA