BeogradLazarevacVesti

Kosidba na Rajcu 2018

Jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji 46. Međunarodna ‘’Kosidba na Rajcu“ završena je uručenjem nagrada najboljim kosačima. Miloradu Sladojeviću iz Mrkonjić Grada je po sedmi put pripala ‘’Zlatna kosa’’, a Nenad Radivojević iz Slavkovice kod Ljiga proglašen je za ovogodišnjeg Đidiju.

Ova manifestacija sa velikim uspehom čuva tradiciju dugu više od jednog veka, oživljava nekadašnji život na selu i slavi završetak sezone košenja planinskih livada, a trajala je od 13. do 15. jula. Centralni deo takmičarskog dana otvorio je državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Kosidba-124

Obronci suvoborske planine Rajac po 46. put ugostili su najbolje kosače, zvuk otkosa, miris planinske trave, najlepše narodne nošnje, pesma, stari običaji, deo su tradicionalnog rituala koji vraća sećanje na trud i rad poštenog srpskog seljaka, koji je svojom snagom i radom uz međusobnu podršku i solidarnost obrađivao svoje imanje i obezbeđivao svoju egzistenciju uz neizostavnu pesmu i šalu. Zbog toga je ova manifestacija, kao i popularni vašar koji je prati, proslavila planinu koju gosti iz čitavog sveta posećuju i tokom cele godine.

Kosidba-na-Rajcu-5

Centralni deo manifestacije otvorio je državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Bojan-Stević
Bojan Stević, državni sekretar

Vlada srbije je prepoznala potrebe ulaganja u poljoprivredu. Srbija bez srpskog seljaka ne može, Srbija bez jake poljoprivrede ne može. Svedoci smo da se iz godine u godinu ulaže više novca u poljoprivredu, mehanizaciju, u podsticaj razvoja poljoprivrede – rekao je Bojan Stević, državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kosidba-na-Rajcu-3

Ovu manifestaciju prate brojni programski sadržaji počev od rok koncerta do nastupa kulturno-umetničkih grupa. Pored etno grupa koje čuvaju od zaborava tradicionalne načine pevanja i igranja, najveću pažnju privukli su i najmlađi predškolske ustanove ‘’Kaja’’ iz Ljiga.

Kosidba-na-Rajcu2

„Kosidba” nije samo takmičenje, već i verni prikaz svih običaja vezanih za košenje livada, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša. Iskusni kosači na livadama Rajca odmeravaju veštinu i snagu u ručnom košenju. Uz umeće u košenju rajačke planinske trave, priređen je i tradicionalni kosački ručak na livadi, uz stara srpska jela, đakonije i ljutu rakiju prepečenicu.

Kosidva-21

Đidija, kosač koji najbolje kosi, najbolju nošnju nosi, najbolje peva i ume kolo da povede, a da ne zaostaje ni u jelu i piću je Nenad Radivojević iz Slavkovice kod Ljiga. On će biti domaćin naredne manifestacije dok je ovogodišnji domaćin bio Goran Marjanović iz Surduka.

U ovogodišnjem nadmetanju učestvovalo je 50 takmičara u revijalnom delu i 23 finalista u pojedinačnoj konkurenciji za prestižnu „Zlatnu kosu”, iz Srbije, Crne Gore, BiH. Bilo je ukupno pet ekipa. Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada pobednik je ovogodišnje, 46. po redu, „Kosidbe na Rajcu”.

U veoma jakoj konkurenciji, Sladojević je sedmi put od kada se takmiči osvojio „Zlatnu kosu”. Drugo mesto osvojio je Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, prošlogodišnji pobednik i najmlađi finalista a treće Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA