BeogradLazarevacVesti

Aktivnosti povodom Međunarodnog dana Roma u Lazarevcu od 2. do 4. aprila

Međunarodni dan Roma, u organizaciji udruženja “Romski cvet”, biće obeležen u Lazarevcu od 2. do 4. aprila. Nizom programa obeležiće se dan ove nacionalne manjine, kako bi se proslavila romska kultura i podigla svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Tokom tri dana trajanja programa biće organizovan Okrugli sto i programi za najmlađe, rekao je za RTV GEM Petar Ilić, predsednik udruženja “Romski cvet” Lazarevac.

Iako ove godine Međunarodni dan Roma neće biti obeležen čuvenim Romskim balom, udruženje „Romski cvet“ u saradnji sa Javnim institucijama u Lazarevcu potrudilo se da organizuje prigodan program sa svoje sunarodnike. Tokom tri dana trajanja manifestacije biće organizovani program a već 2. aprila u 16 časova u Centru za kulturu Okrugli sto na temu „Prava i položaja pripadnika romske nacionalnosti“.

Petar-Ilić
Petar Ilić

Program za najmlađe biće organizovan 3. i 4. aprila u Centru za kulturu i biblioteci Dimitrije Tucović.

Petar Ilić predsednik udruženja „Romski cvet“ pozvao je svoje sunarodnike ali i sve lazarevčane da se uključe u program obeleževanja Međunardonog dana Roma.

Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, romska himna je „Đelem, đelem“, odnosno „Išao sam, išao“, dok je romska zastava plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

Plavom bojom predstavljeno je nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom, zelena boja je trava, put, drum, kao simbol života obeležen stalnim putovanjem, dok crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima. Kako Romi ističu, pod tom zastavom nikada nije vođen nijedan rat.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA