BeogradVesti

Svetski dan osoba sa autizmom

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, večeras će plavom bojom biti osvetljena kupola Narodne Skupštine, Most na Adi, Palata „Albanija”, a po prvi put će na taj način biti osvetljena i fontana na Slaviji, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Na ovaj simboličan način želimo da pošaljemo poruku o tome koliko je važno da Beograd i Beograđani prihvate razlike, i da pomognu onima kojima je to potrebno. Osim što sprovodimo konkretne mere kako bismo poboljšali položaj osoba sa autizmom u društvu, ovo je još jedan način da edukujemo javnost jer od naše pomoći zavisi razvoj njihovih potencijala. Ne smemo da dozvolimo da zbog izostanka podrške osobe sa autizmom budu isključene iz društva u kome žive – rekao je Siniša Mali.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je obeležavanju Svetskog dana svesnosti o autizmu pod sloganom „Srušimo barijere za autizam zajedno” u Dečjem kulturnom centru Beograda. Tim povodom priređene su izložba likovnih radova osoba sa autizmom, interaktivne radionice i muzički program.

Nataša-Stanisavljević
Nataša Stanisavljević

Ona je podsetila je da je Grad Beograd u poslednje četiri godine uveo nove usluge socijalne zaštite kao što je lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju, a čiju uslugu koriste i deca sa autizmom. Takođe je dodala da se radi sanacija i rekonstrukcija dnevnih boravaka za osobe sa invaliditetom, među kojima su i dva dnevna boravka namenjena za osobe sa autizmom.

Otvoren je nedavno Dnevni boravak u Ovči, očekuje se i otvaranje prvog dnevnog boravka u Sopotu čime su ukinute liste čekanja. Takođe, Grad Beograd od ove godine uvodi novu uslugu – Predah plus, kojom je predviđeno istovremeno pružanje usluge za 50 korisnika, među kojima su i osobe sa autizmom – zaključila je gradska sekretarka.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA