BeogradLazarevacVesti

Još jedan podsticaj za mlade pčelare Gradske opštine Lazarevac

U GO Lazarevac potpisani su ugovori sa pčelarima o subvencionisanoj nabavci košnica sa pripadajućim rojevima. Po pet košnica sa rojevima dobila su 22 pčalera sa teritorije GO Lazarevac koji su konkurisali na Javni poziv koji je raspisala opština.

Za ovu namenu iz budžeta izdvojeno je milion dinara a učešće pčelara je 20 odsto. Ugovore su sa pčelarima potpisali član Veća zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac i predsednik Saveta za poljoprivredu Aleksandar Rakić.

Ovo je bila još jedna od mera podsticaja razvoja pčelarstva, koju je GO Lazarevac namenila posebno za mlađe pčelare, kao i start up programe. Javni poziv bio je raspisan 26. februara a a jedini uslov za konkurisanje bio je da pčelari imaju od nula do 15 košnica i da su mlađi. Svako poljoprivredno gazdinstvo imalo je pravo da aplicira na pet košnica. Učešće opštine je 80 odsto a podsticajna sredstva su obezbeđena za 22 pčelara.

Mladi-pčelari

Među 22 pčelara koji su dobili košnice su i Nikola Petrović i Željko Veselinović. Zahvalni su opštini na podsticajnim sredstima i pozvali su svoje sugrađane da se uključe u ovaj posao.

GO Lazarevac namenila je 90 odsto sredstava iz budžeta direktno poljoprivrednim gazdinstvima, dok će ostatak biti namenjen udruženjima, među kojima je i udruženje pčelara “Budućnost”. Ovo je Javni poziv koji je opština raspisala.

Nenad-Bačanac
Nenad Bačanac

Budžet za poljoprivredu GO Lazarevac trebalo bi da bude dopunjen rebalansom. Ukoliko dođe do toga planiramo da raspišemo Javni poziv za opremu za preradu poljoprivrednih proizvoda. Dobijanjem mašina poljoprivrednici će moći da svoje proizvode prodaju po znatno višim cenama – zaključuje član Veća.

Očekujemo ove godine veći priliv novca iz budžeta Grada Beograda, s obzirom da je 250 poljoprivrednika iz Lazarevca konkurisalo na Javnom pozivu grada za subvencije. To je dobar pokazatelj da i Kancelarija za poljoprivredu odlično radi svoj posao, pa će najverovatnije i njen rad biti produžen, rekao je Bačanac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA