BeogradLazarevacVesti

Da li nam predstoje problemi u vodosnabdevanju tokom leta?

Učestali kvarovi na vodosistemu u Nepričavi , kao i povećan broj havarija na cevovodu koje su karakteristične za ovaj period godine,  otežavaju rad lazarevačkog vodovoda “Peštan“, što se manifestuje smanjenjem pritiska ili prekidom u vodosnabdevanju potrošača u višim delovima grada i na teritoriji opštine Lajkovac. U izjavi za RTV GEM, Milisav Krstović direktor JPKP „Lazarevac“ istakao je da nam tokom leta, ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, predstoje problemi u vodosnabdevanju.

Voda-3

Već prve prolećne dane obeležili su brojni havarijski problemi na vodovodnom sistemu u Nepričavi ali i na celokupnom cevovodu, ekipe JPKP „Lazarevac“ ovih dana imaju rekordan broj havarijskih intervencija po 10 do 12 kvarova dnevno. Četrdeset godina kontinuiranog rada uz minimalno održavanje sada uzimaju svoj danak barem kada je vodovod u Nepričavi u pitanju.

JPKP „Lazarevac“ raspisalo je tender za revitalizaciju još dva bunara, što bi povećalo proizvodnju za nekih 5-6 litara u sekundi, ipak time se problem ne rešava.

Voda-2

Dugoročni planovi postoje, pre svega vezani su za alternativne bunare, ali se do konačnog rešenja može doći jedino uz pomoć vodovodnog sistema “Stubo Rovni“.

Vodosnabdevanje

Lazarevački vodovod godišnje proizvede više od 6 miliona metara kubnih vode za piće u dve fabrike vode: „Nepričava“ i  „Peštan“. Na postrojenjima se prerađuje podzemna sirova voda sa dva izvorišta. Pored pomenutih fabrika vode, vodovodni sistem između ostalog čine i 20 bušenih bunara, 5 rezervoara, 14 crpnih, buster stanica i preko 350 kilometara distributivne mreže. Sistem je namenjen za vodosnabdevanje preko 70 000 potrošača sa teritorije opština Lajkovac i Lazarevac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA