BeogradVesti

Obeležen Dan braće i sestara

Druženje biološke braće i sestara koji su smešteni u različite hraniteljske porodice organizovano je u Beogradu povodom Dana braće i sestara. Druženje dece i hranitelja organizovao je beogradski Centar za porodični smeštaj i usvojenje.

Dan-brace-i-sestara-1

Vršilac dužnosti direktora tog Centra Mirjana Novakov rekla je novinarima da je takvo druženje dece mogućnost da se radi na očuvanju njihovog identiteta, kako bi prepoznali ono što je najvažnije za njih – saosećanje i ljubav prema braći i sestrama.

Identitet deteta jeste jedna od njihovih osnovnih potreba i mi tu potrebu moramo kontinuirano da zadovoljavamo, da vodimo računa o njoj i da odgovaramo na nju, jer je to pravo svakog deteta – istakla je Novakov.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu po treći put organizuje druženje za braću i sestre na hraniteljstvu i njihove hranitelje. Ideja proslave je da jedan dan u godini postane tradicionalno posvećen odnosima između braće i sestara, kao najtrajnijim i najvažnijim odnosima u životu svake osobe.

Beograd,-Deciji-kulturni-centar--

U Srbiji se kontinuirano radi na razvoju hraniteljstva, jer je to deo procesa deinsititucionalizacije i socijalne reforme, a da kada se hranitelji prijave, automatski prolaze obuke i procene za podobnost.

Hranitelji ukazuju da je značajno da se braća i sestre druže i da im to pružaju kad god su u mogućnosti.

Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja kada je hraniteljstvo u pitanju oko 6.000 dece trenutno živi u hraniteljskim porodicama, a u Beogradu ima više od 700 hraniteljskih porodica dok je u 2017. godini više od 1.100 dece bilo na smeštaju u tim porodicama.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA