BeogradLazarevacVesti

Probni završni ispit za osmake 13. i 14. aprila

U skladu sa odlukom ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja probni završni ispit za učenike osmog razreda u svim osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije biće organizovan 13. i 14. aprila. Učenici će u dva dana raditi tri testa: matematiku, srpski jezik i kombinovani test. Na teritoriji lazarevačke opštine svoje znanje pred malu mature proveriće preko 500 osmaka.
debby-hudson-544369-
Foto/Unsplash

 

Prvi završni ispit sa kojim se učenik susreće tokom školovanja, a ima funkciju svedočanstva o usvajanju temeljnih znanja i kompetencija tokom osnovnog obrazovanja je završni ispit ili Mala matura i polaže se u skladu sa zakonskim odlukama na kraju osmog razreda. Od rezultata na ovom ispitu zavisi i konačan broj bodova prilikom upisa u željenu srednju školu, a učenici će svoje znanje moći da provere već tokom ove nedelje.

Od ove godine promenjen je i sistem bodovanja za upis u srednje škole. Do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova. Od ove godine budući srednjoškolci će na završnom ispitu moći da osvoje maksimalnih 40 bodova, ispiti iz srpskog i matematike će nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova. Na testu će biti više pitanja otvorenog tipa, a probni završni ispit će pokazati kojim oblastima treba da posvete više pažnje.

Probni-ispit

U skladu sa planom i odlukom Ministarstva prosvete završni ispiti za učenike osmog razreda ove godine počinju 18. juna kada će mali maturanti polagati srpski odnosno maternji jezik, 19. juna se polaže matematika, a trećeg dana odnosno 20 juna kombinovani test.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA