Akcija „Čep za hendikep“ u punom jeku

Udruženje “Čep za hendikep” osnovano je pre pet godina u Zrenjaninu. Na incijativu Ivane Spasojević iz Velikih Crljena ova organizacija postoji i u Lazarevcu od 7. decembra 2016. godine. Zahvaljujući dobrim ljudima u našoj opštini, prikupljeno je oko pola tone čepova, zahvaljujući kojima je dečak Lazar dobio svoje ortopedsko pomagalo. Svest o važnosti ove ekološko-humanitarne akcije vrlo brzo se razvila i među Lazarevčanima, a u akciju prikupljanja čepova, uključile su kako brojne organizacije tako i pojedinci.

Čepovii

Pre pet godina Udruženje “Čep za hendikep” pokrenulo je akciju sa ciljem da pokaže da se humanost može ispoljiti bez i jednog doniranog dinara, i idejom razvijanja društvene svesti o značaju reciklaže koja, u ovom slučaju, može doprineti boljem i lakšem životu onih koji se bore sa problemima i izazovima hendikepa i invaliditeta.

Ivana-Spasojević-1
Ivana Spasojević

Akcija podrazumeva prikupljanje svih vrsta plastičnih čepova, koji se recikliraju kao tvrda plastika, kako bi se sredstvima prikupljenim reciklažom obezbedila nabavka invalidskih kolica, hodalica, štaka, ali i drugih pomagala koja ljudima uskraćenim za slobodno i nesmetano kretanje u velikoj meri olakšavaju život. Za izuzetan doprinos ovoj akciji, Ivana Spasojević dobila je plaketu od organizacije.

Plaketa

Svetski dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra. Ivana Spasojević, boluje od cerebralne paralize i kaže da je položaj osoba sa invaliditetom na nezavidnom nivou. Kako kaže, već pet godina je na birou za nezaposlene a osobama koje boluju od retkih i progresovnih bolesti, teže nalaze posao, susreću se sa svakodnevnim podsmehom okoline i nerazumevanjem, nemaju odgovarajuća ortopedska pomogala i obezbeđena banjska lečenja.

Stotine hiljada ljudi, najviše dece i mladih, pridružilo se ovoj nacionalnoj akciji koja uveliko daje prave rezultate. I naša medijska kuća priključila se akciji i donirala čepove lazarevačkoj organizaciji. Kada bi svako domaćinstvo sačuvalo samo jedan čep svakoga dana, prikupilo bi se oko 1,5 tona čepova dnevno. Ta količina bi bila dovoljna da se svakodnevno nabavi najmanje jedno ortopedsko pomagalo.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *