Vesti

Folklorni ansambl „Šumadija“ najbolji na Međunarodnom festivalu u Valjevu

Folklorni ansambl “Šumadija“ iz Barajeva 28. aprila je na Međunarodnom festivalu folklora „Zlatni opanak“ u Valjevu ostvario veliki uspeh osvojivši titulu pobednika večeri u kategoriji igrača od 10-13 godina. Igračima ovog ansambla Mini Danić, Borisu Ivanković i Mihailu Janković pripalo je i prestižno zvanje najboljih folkloraša festivala. FA „Šumadija“ se publici i žiriju predstavio spletom igara iz okoline Pirota „Trojanka“ čiji je autor Dragan Bubić dok je umetnički rukovodilac ansambla Ana Jovičić.

20180503_FA_Sumadija_u_Valjevu_2

Po svojoj sadržini ZLATNI OPANAK je svojevrsni karneval – spoj tradicije, folklora, kostima… „Zlatni opanak“ je tradicionalna manifestacija koja već više godina okuplja folklorne ansamble iz Srbije i dijaspore. Ovaj sabor folklornih ansambala Srbije se od 2004. godine održava u prvoj nedelji aprila. Ovde se okupljaju poslenici tradicionalne pesme i igre naših naroda, kako iz zemlje tako i iz rasejanja. U nekoliko dana trajanja sabora, kroz Valjevo prodefiluje više hiljada mladih ljudi, čiji je jedini cilj da prikažu u najboljem izdanju sav svoj višegodišnji rad i trud, na čuvanju naše folklorne tradicije.

20180503_FA_Sumadija_u_Valjevu_1

Da bi ZLATNI OPANAK bio srpski, bio svetski, mora prvo biti valjevski – ovim sloganom organizatori su pozvali sve Valjevce na ovu sve masovniju manifestaciju u gradu na Kolubari.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA