BeogradVesti

Tender za uređenje Trga republika

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila tender za uređenje Trga republike, kojim je obuhvaćen prostor između Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, palate „Riunione”, Doma štampe, Kolarčeve i Makedonske ulice, do Platoa Zorana Đinđića
04-pasic-4
Foto/Beo info

Projekat je urađen na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden tokom 2015. godine. Površina obuhvaćena projektom iznosi oko hektar i po, od čega je dve trećine namenjeno pešačkim kretanjima. Na prostoru Trga republike biće postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine pojedinih delova trga. Ukloniće se oko 150 fizičkih barijera i prostornih prepreka u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora.

03-terazije-3
Foto/Beo info

Sistem taktilnih linija vodilja povezivaće postojeće linije sa pešačkim prelazima i stajalištima, a zone taktilnog upozorenja na svim pešačkim prelazima, zatim na poziciji prednjih vrata vozila javnog gradskog prevoza na stajalištima, kao i na promeni pravca linija vodilja. Parking za bicikle će biti postavljen u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom, a na trgu će se naći i informacioni pano veličine 2,2 h 2,5 metra.

Foto/Beo info

Tačan položaj Stambol kapije će biti snimljen odgovarajućim uređajima i taj prostor, kao i prostor gde je nekada bio Spomenik crvenoarmejcima, biće obeležen drugačijim kamenim pločama. Zelenilo na Trgu republike će jednim delom biti zadržano, a posadiće se preko dvadeset novih stabala visine pet metara i biće formirani travnjaci na površini od oko 350 kvadratnih metara – dodao je Vesić.

Preko Trga republike planirane su četiri saobraćajne trake, koje će biti popločane odgovarajućim kamenim kockama, a radi uklapanja kolovoznih konstrukcija biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice. Tokom uređenja biće zamenjeno i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

Foto/Beo info

Trg republike, nekada Pozorišni trg, jedan je od prvih planiranih trgova u Beogradu. Izgradnjom Narodnog pozorišta, Spomenika knezu Mihailu i zgrade Uprave fondova (danas zgrada Narodnog muzeja), trg je postepeno dobijao obrise i karakter jedne od najznačajnijih centralnih lokacija. Sadašnji trg formiran je posle rušenja Stambol kapije 1866. godine i podizanja zgrade Narodnog pozorišta. Stambol kapija, koju su sagradili Austrijanci početkom 18. veka, nalazila se između tada još neizgrađenog Spomenika knezu Mihailu i zgrade Narodnog pozorišta.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA