BeogradKulturaLazarevacVesti

Manifestacija Noć muzeja održana u Lazarevcu

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja održana je u subotu 19. maja na 60 lokacija u Beogradu i u mnogim gradovima Srbije. Noć muzeja je organizovana i u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac. Pored dečijeg likovnog ateljea „Star wars“ koju je sa mališanima kreirao akademski vajar Dušan Rajšić, posetioci su imali priliku da pogledaju i izložbu slika lazarevačke umetnice Grozdane Ranković.

Programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv „Pobede i pobednici“. Akademski vajar Dušan Rajšić odlučio je da likovni atelje bude inspirisan filmskim junacima iz popularnog serijala „Star Wars“ a maske su mališani pravili tako što su koristili reciklirani materijal.

Dušan-Rajšić
Dušan Rajšić

Ja nisam hteo da se bavim prošlim vremenima nego budućim vremenima, a to su deca i zvezdani ratovi, neka bajkovita budućnost koja ima neke ratne staze ali na filmu. Bavim se filmskim junacima – dodao je Rajšić.

Noc-muzeja-2

Dušan godinama unazad osmišljava kreativne radionice za decu koje su svaki put bile veoma posećene a tako je bilo i za Noć muzeja. Trud i rad sa najmlađima uvek daje rezultate.

Pažnju posetilaca Moderne galerije privukla je i retrospektivna izložba lazarevačke umetnice, rođene Rudovčanke, Grozdane Ranković. Ova slikarka godinama živi i radi u Beogradu ali vrlo rado se vraća u Rudovce ali i Modernu galeriju. Grozdana Ranković se Lazarevčanima predstavila uljima na platnu, a u pitanju su pejzaži koji su nastali u prethodnih pet godina. Grozdani je ovo treća samostalna izložba u rodnom gradu.

Grozdana-rankovic
Grozdana Ranković

Ja volim prirodu, počela sam od šuma, kao što vidite. Onda čovek krene dalje, u šumi ima mnogo leptira, u šumi ima cveća. Tema mojih slika je uglavnom priroda – dodala je Grozdana Ranković.

Grozdana će sledeće godine obeležiti značajan jubilej, 45 godina rada.

Noc-muzeja

Tokom trajanja manifestacije noć muzeja, kao specijalni gosti nastupili su Dečiji hor Centra za kulturu Lazarevac, Kamerni ansambli i solisti Muzičke škole „Marko Tajčević“ kao i članovi „Bokserskog kluba „Grejtest“. U sklopu manifestacoije svi posetioci su imali priliku da pogledaju i stalnu postavku, „Legat Leposave Lepe Perović“ i Arheološku postavku „Kolubara u praistoriji – priča o dva lokaliteta.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA