BeogradLazarevacVesti

Afrička kuga svinja – Da li je jedino rešenje ovog problema eutanazija svinja?

Afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 32 opštine u našoj zemlji a preko 18. 000 svinja do sada je eutanazirano, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Virus koji izaziva ovu bolest nije opasan po zdravlje ljudi ali preti da ozbiljno ugrozi proizvodnju. Virus se vrlo brzo širi i dijagnostikovan je na različitim lokacijama u Srbiji a stopa letaliteta je 100 procenata i predstavlja veliku opasnost kako za divlje, tako i domaće svinje. Najefikasnije i jedino rešenje ovog problema je ubijanje zaražene životinje kako bi se zaustavilo širenje ove zarazne bolesti, kaže u izjavi za RTV GEM doktor veterinarske medicine Dragiša Jestrotić, autor emisije „Veterinari bez granica“.

Afrička kuga svinja

Proizvođači svinja ovih dana u Srbiji suočavaju se sa novim problemima. Afrička kuga svinja u našoj zemlji „pomorila“ je preko 18. 000 svinja a u onim delovima gde nije registrovana, cena prasadi je dvostruko manja. O virusu koji ovih dana pravi ozbiljne štete na farmama u Srbiji razgovarali smo sa doktorom veterinarske medicine i autorom emisije „Veterinari bez granica“, Dragišom Jestrotićem.

Dragiša Jestrotić, doktor veterinarske medicine i autor emisije "Veterinari bez granica"
Dragiša Jestrotić, doktor veterinarske medicine i autor emisije „Veterinari bez granica“

Po rečima dr Jestrotića, najefikasniji način rešavanja ovog problema je svakako eutanazija, ali farmeri se pribojavaju da je ovo veliki problem jer smatraju da će na taj način biti ugrožena proizvodnja na njihovim farmama. Struka mora biti radikalna u ovom slučaju a pravilnici kažu da je ubijanje životinja najbolji i najbrži način rešavanja problema, kaže Dragiša Jestrotić.

Prenosioci bolesti su glodari pa je u ovom slučaju deratizacija važna. Da li je sistemska deratizacija kljućna u rešavanju ovog problema, jeste, kaže dr Jestrotić i dodaje da je u ovom slučaju došlo na naplatu loše poslovanje i nepoštovanje propisa kada je deratizacija u pitanju na pojedinim farmama u našoj zemlji.

Područja pogođena afričkom kugom svakako će pretpreti ozbiljne finansijske gubitke ali je oporavak farmi koje se bave ovom vrstom prozvodnje moguć u kratkom vremenskom periodu, kaže dr Dragiša Jestrotić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

One thought on “Afrička kuga svinja – Da li je jedino rešenje ovog problema eutanazija svinja?

  • Da li je moguce da će se od sutra na teritoriju naseljenog mesta Sečanj izvrsiti masovno pobijanje svinja a da pre toga niko nije obavestio stanovništvo koje te iste svinje gaji

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA