LazarevacVesti

Aktivnosti Planinarskog društva „Vis“

Planinarsko društvo koje ime nosi po brdu koje se nalazi u neposrednoj blizini Lazarevca, Visu, osnovano je 1999. godine sa idejom da se planinarenje kao sport bez protivnika, približi Lazarevčanima i svim zaljubljenicima u prirodu. Tokom dve decenije postojanja ovo društvo organizovalo je brojne akcije u našem gradu a planinari „Vis“-a uspeli su da se popnu na neke od najviših vrhova sveta. Zahvaljujući njihovom požrtvovanju i pre svega dobrovoljnom radu, uspeli su da se izbore da planinarstvo uđe u program rada osnovnih škola a od početka ove školske godine postaje i izborni predmet u OŠ „Dule Karaklajić“. O planovima, akcijama i realizaciji nastavnog izbornog predmeta planinarenje, razgovarali smo sa Vericom Vasiljević, predsednicom PD „Vis“.

PD Vis

Svoju ljubav prema planinarenju članovi PD „Vis“ uspešno prenose svojim sugrađanima već 20 godina. Organizovali su brojne akcije koje su u našem gradu postale brend: „Okreni pedalu“ i „Šetajmo za zdravlje“. Posebno treba naglastiti da su na tim akcijama najbrojniji naši najmlađi sugrađani pa ne čudi što je PD „Vis“ u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije i Isom Planićem, pokrenuo akciju da planinarstvo postane izborni predmet u školama.

Zastava PD Vis

Prva škola koja je prihvatila ovu ideju u našem gradu je OŠ „Dule Karaklajić“ a od ovog septembra njeni učenici, koji su izrazili želju da saznaju sve o plninarenju, pohađaju časove.

Verica Vasiljević
Verica Vasiljević

Planinari iz „Vis“-a kažu da nikada nije rano, niti kasno da se pridružite njihovim akcijama. Potrebno je da imate volju i da volite prirodu. Društvo je tokom svog rada realizovalo preko 650 akcija. Obišli su gotovo celu Srbiju a među planinarima iz „Vis“-a ima i onih koji su osvojili najviše vrhove Evrope. Izleta ima za svačiji ukus a tokom prethodne nedelje  jedan od članova PD „Vis“ ispeo je najveći vrh Turske, dok su ostali uživali u lepotama Vlasine.

Planinari

U želji da svojim članovima ali i svima koji žele da im se priključe, pruže što prijatnije i bezbednije uživanje u prirodi, PD „Vis“ organizuje i predavanja edukativnog tipa iz različitih oblasti: kartografije, topologije, orijentacije, ali i da proširi svoje aktivnosti prema novim sportskim oblastima: paraglajdingu, ronjenju, speleologiji, alpinizmu…

Fotografije sa ekspedicija na kojima učestvuju planinari "Vis"-a

Na izletima ovog društva nekada je potrebna planinarska oprema i neke prepreke je možda teže savladati ali uz podršku starijih članova sve je lakše, kaže Verica Vasiljević i dodaje da o aktivnostima PD „Vis“ svako ko želi može se informisati na njihovom sajtu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA