Aleksandar Antić i Milorad Grčić obišli Površinski kop „Polje G“

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije Milorad Grčić obišli su Površinski kop Polje G. Čestitajući rudarima novogodišnje i božićne praznike Grčić je ukazao da je EPS već značajno unapredio poslovanje, s obzirom da je smanjio gubitke na mreži sa oko 13 na 11,5 odsto, što je ušteda od 300 megavata godišnje, ali i značajno povećao naplatu koja je u protekloj godini iznosila 101 odsto, aktuelnih i starih potraživanja.

U nadi da će nova godina biti uspešnija od prethodne, v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije Milorad Grčić je poručio da je Polje G važno, ne samo zbog zaliha uglja, već i njegovog kvaliteta. On je podsetio da je u 2019. godini proizvedeno pet odsto više uglja i tri odsto više struje u odnosu na 2018. godinu. Grčić je rekao da u 2020. godini EPS očekuju veliki projekti i dodao da je u toku izrada projekta za dva nova sistema, BTO sistema za RB Kolubara i za Površinski kop Radljevo.

Grčić je podsetio da se gradi novi blok snage 350 megavata Kolubara B na Kaleniću i naglasio da neće biti smanjenja i gašenja instalisanih kapaciteta.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivreda
Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivreda

Rudarima i svim radnicima EPS-a praznike je čestitao predsednik sindikata Kolubare Miodrag Ranković. On je istakao da izmeštanjem magistrale i reke Peštan Kolubara dobija sigurnost jer jedino širenje kopova doprinosi da se ispune proizvodni planovi.

Ministar Rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se svim rudarima i zaposlenima u EPS na rezultatima koje su postigli tokom 2019. godine. On je rekao da je tokom prošle godine proizvedeno milion i 200 hiljada tona uglja više nego u 2018. godini. Jedan od ključnih prioriteta je da se omogući širenje kopova, i da se završe imovinsko pravna pitanja, rekao je Antić. On je istakao da je završeno izmeštanje 7,2 kilometara Ibarske magistrale i 3,9 kilometara reke Peštan, pa se puštanje u saobraćaj nove deonice Ibarske magistrale očekuje u narednih nekoliko dana, nakon dobijanja upotrebne dozvole, posle čega će biti nastavljena proizvodnja uglja.

Aleksandar Antić, ministar Rudarstva i energetike
Aleksandar Antić, ministar Rudarstva i energetike

U toku ove godine očekuje se početak izgradnje vetroparka Kostolac, koji je sto odsto u vlasništvu države a reč je o velikom projektu Elektroprivrede Srbije. Planira se i projekat solarnog parka od 100 megavata na kostolačkim kopovima koji su završili eksploataciju, oni će biti predstavljeni vrlo brzo, najavio je ministar Antić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA