BeogradLazarevacObrazovanjeVesti

Aleksandra Spasojević, učenica lazarevačke Gimnazije osvojila srebrnu medalju na Međunarodnom takmičenju istraživačkih radova u Turskoj

Na 30. konferenciji mladih naučnika ICYS 2024 – svetskom prvenstvu istraživačkih radova u prirodnim naukama, koja je održana u Izmiru, srpski srednjoškolci ostvarili su izvanredne rezultate. Članovi Centra za talente ostvarili su stopostotni uspeh i osvojili sedam medalja u izuzetnoj konkurenciji, više od 150 takmičara iz 16 zemalja.

Među sedam srpskih srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju na ovom takmičenju bila je i učenica lazarevačke Gimnazije Aleksandra Spasojević, koja se takmičila iz oblasti informatike gde je ostvarila izuzetan rezultat osvojivši SREBRNU medalju. Priliku da učestvuje na ovom takmičenju Aleksandra je stekla tako što je osvojila prvo mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova u oblasti informatike.

Projekat koji je osmislila je softver za detekciju kožnih oboljenja koji uz pomoć tehnologija mašinskog učenja na osnovu slika unetih u bazu podataka sa 98% uspešnosti detektuje i raspoznaje kožna oboljenja. Aleksandra je već četriri godine polaznik centra za talente „Nikola Tesla“ Beograd.

Pored informatike ove godine je osvojila treće mesto na Državnom takmičenju iz matematike, a uskoro je čeka i Državno takmičenje iz srpskog jezika.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA