Apoteka Viva Dr Max: Obeležen Svetski dan srca

U apoteci “Viva” koja posluje pod brendom “Dr Max” obeležen je Svetski dan srca. Ove godine Svetski dan srca obeležava se 29. septembra a ustanovljen je 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta  da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti.

Apoteka Viva Dr Max

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom: „Svim srcem za zdravo srce” a tema Svetske federacije srca je “Upotrebi srce da pobediš kovid”.

Kardiopirin

Živimo u vremenu pandemije COVID-19 koja je opteretila zdravstvene sisteme, zdravstvene radnike i podigla nivo individualne odgovornosti za sopstveno zdravlje i zdravlje celokupnog društva. Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2018. godine u Srbiji je umrlo 52.663 osoba.

Jelena Pantelić

Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Međutim, postoje i neki faktori rizika koji ne mogu da se kontrolišu.

Andol

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči.

Simptomi i znaci srčane slabosti su: otežano disanje, umor i otok potkolenica. Od srčane slabosti u svetu boluje 26 miliona ljudi. Srčana slabost je najčešći uzrok hospitalizacija u svetu. Od pet srčanih bolesnika, jedan će razviti srčanu slabost.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA