BeogradKulturaLazarevacVesti

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ obeležila 75 godina postojanja

Oko 11 000 članova i fond od 150 000 knjiga bogatstvo su Biblioteke „Dimitrije Tucović“ koja je prigodnim programom i otvaranjem izložbe „Radnički vitez“ obeležila sedam i po decenija postojanja. Najstarija ustanova kulture u Lazarevcu ima ogranke u Stepojevcu, Velikim Crljenima, Rudovcima i Junkovcu. Od 1986. godine biblioteka nosi ime po Dimitriju Tucoviću a prvobitno je bila osnovana kao gradska knjižnica sa čitaonicom u zgradi Radničkog univerziteta i imala je na raspolaganju 16 metara kvadratnih.

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu, sa svojih 11 000 članova i impresivnim fondom od 150 000 knjiga, predstavlja istinsko bogatstvo ovog grada. U svečanoj sali u prisustvu prijatelja, zaposlenih i predstavnika rukovodstva opštine obeležila je sedam i po decenija postojanja prigodnim programom i otvaranjem izložbe pod nazivom „Radnički vitez“, čime je obeležila svoju dugogodišnju ulogu kao kulturni stub lokalne zajednice. Ova biblioteka, najstarija ustanova kulture u Lazarevcu, ne samo da služi gradu već i širem okruženju kroz svoje ogranke u Stepojevcu, Velikim Crljenima, Rudovcima i Junkovcu. Od svog osnivanja do danas, kontinuirano je rasla i razvijala se, postajući nezaobilazno mesto za ljubitelje knjiga i kulture, kaže Jasmina Ivanković direktorka Biblioteke „Dimitrije Tucović“.

Posebno je važno istaći da biblioteka nosi ime po Dimitriju Tucoviću od 1986. godine, čime se odaje počast ovom velikanu koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriji i političkoj misli. Njegovo ime nosi u sebi ideale borbe za pravdu i jednakost, vrednosti koje se ogledaju i u radu ove biblioteke. Izložba „Radnički vitez“ autorke Snežane Đenić, muzejskog savetnika i publiciste, dobitnice nagrade „Dimitrije Tucović“ biće otvorena do 1. juna.

Predsednik opštine Bojan Stević podsetio je prisutne da je zgrada biblioteke nekada bila zdravstvena ustanova koja je rekonsruisana i predata na korišćenje za ove potrebe i da je kroz godine predanog rada i podrške lokalne zajednice, biblioteka postala simbol znanja i obrazovanja, prepoznatljiva po širokom spektru dostupnih knjiga i aktivnostima koje organizuje za svoje članove.

Sedam i po decenija postojanja Biblioteke „Dimitrije Tucović“ predstavlja kontinuiranu priču o posvećenosti kulturi i obrazovanju lokalne zajednice, priču koja se nastavlja i dalje sa istim žarom i entuzijazmom. Bogatstvo knjiga koje čuva, brojna dešavanja koja organizuje i veliki broj članova koji je podržavaju čine je nezaobilaznom institucijom u Lazarevcu i okolini.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA