BeogradLazarevacVesti

Bojan Stević: Reforma državne uprave

Reforma državne uprave je važan preduslov za naš napredak ka EU, ali sve što činimo na tom planu, činimo pre svega da bismo našim građanima pružili efikasniju i jeftiniju uslugu koja dolazi od države, rekao je za dnevni list “Novosti“ državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

U toku je donošenje novog etičkog kodeksa za ponašanje lokalnih funkcionera kojim se unapređuje rad službenika lokalnih samouprava i uvode standardi kako službenici treba da se odnose prema građanima. To je deo reforme državne uprave koji uvodi red u opštine i koji treba da podigne stepen poverenja građana, ali i investitora u državu.

Bojan Stević
Bojan Stević

Neće moći da idu na pauze kada hoće, neće moći da šetaju građane od šaltera do šaltera i da ih šalju da plaćaju takse i donose po jedan papir. Biće obučeni propisno i postupaće prema građanima profesionalno i sa poštovanjem. Većina državnih službenika radi svoj posao predano i revnosno, ali ima i onih koji ne shvataju da su državni službenici “sluge“ građanima a ne obrnuto.

Nedavno je otvoren prvi državni Data centar u kome je smeštena računarska infrastruktura za državnu upravu. To je deo informacione infrastrukture, neophodan za efikasno pružanje usluga građanima, privredi i investitorima. Cela državna uprava se ubrzano digitalizuje. Digitalizacija omogućava efikasno i jeftino pružanje usluga, bez redova, čekanja i šaltera, a što je veoma važno ona suzbija korupciju u javnom sektoru. – dodao je Bojan Stević.

Kada je decentralizacija gradskih opština u pitanju, Stević je istakao da dolazi iz Lazarevca. Za vreme vlasti Dragana Đilasa u Beogradu izvršena je centralizacija opština u glavnom gradu i Lazarevac je lišen ulaganja u osnovnu infrastrukturu, puteve, vrtiće, ambulante. Đilas se proglašavao za zastupnika “evropske politike“ i radio je sve ono što EU najviše osuđuje . Srećom po Beograđane to vreme se neće vratiti, rekao je Stević.

U Beogradu će na izborima pobediti politika Aleksandra Vučića, koja je omogućila da se Beograd ubrzano i ujednačeno razvija, tako da i Lazarevac danas ima najmoderniju infrastrukturu, puteve, vodovod, investicije i uskoro će u našoj opštini biti izgrađeno i porodilište. – dodao je Stević.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA