Četvrtaci „Vokine“ škole radili test pismenosti i razumevanja teksta

Učenici IV/1 Osnovne škole „Vojislav Voka Savić“, jedini na teritoroji opštine Lazarevac, učestvovali su u međunarodnom istraživanju čitalačke pismenosti i razumevanju teksta – PIRLS. U pitanju je međunarodna studija koja meri trendove razvoja čitalačke pismenosti učenika četvrtih razreda, uzrasta 10 godina i pruža zemljama učesnicama u istraživanju jedinstvenu priliku da prikupe međunarodno uporedive podatke o čitalačkim mogućnostima u ovom uzrastu.

OŠ Vojislav Voka Savić

Srbija od ove godine učestvuje u PIRLS istraživanju koje meri čitalačku pismenost kod dece od 10 godina. Prošle godine je sprovedena proba u nekoliko škola u zemlji, a ovog marta je glavno testiranje. U testiranju učestvuju učenici IV/1, škole „Vojislav Voka Savić“, kao jedini u opštini Lazarevac. Ovim testiranjem prikupljaju se podaci o nivou podsticanja čitanja u školi i kod kuće, ali i informacije o kvalitetu nastave u školama.

Biljana Šutić
Biljana Šutić

Učiteljica u Osnovnoj školi „Vojislav Voka Savić“ Biljana Šutić navela je da su učenici vrlo dobro prihvatili ovaj test.

Učenici OŠ "Vojislav Voka Savić"

Sredstva za sprovođenje PIRLS testiranja obezbedila je Evropska komisija, a testiranje se sprovodi svakih pet godina. Ovo testiranje sprovodi se i u zemljama u regionu, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, zajedno sa Institutom za pedagoška istraživanja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA