BeogradLazarevacObrazovanjeVestiZdravlje

Crveni krst Lazarevac obeležio Svetski dan prevencije utapanja

Povodom Svetskog dana prevencije utapanja, koji se u svetu i kod nas obeležava 25. jula, volonteri Crvenog krsta Lazarevac organizovali su edukativno predavanjena na otvorenom bazenu u Lazarevcu. Cilj je bio da se kupači, posebno oni najmlađi, upoznaju sa pravilnim ponašanjem na kupalištima. Volonteri su deci ovom prilikom kroz interaktivnu igru deci približili pravila ponašanja na bazenu, a sve u cilju prevencije od utapanja.

Bazen u Lazarevcu

Tokom prošle godine Ujedinjene nacije su usvojile rezoluciju o prevenciji utapanja koja prepoznaje razmeru i uticaj prevencije utapanja na globalnom nivou i poziva na koordinisan odgovor kako bi se sprečio što je moguće veći broj utapanja. Tim povodom volonteri lazarevačkog Crvenog krsta sproveli su na otvorenom bazenu u Lazarevcu edukativno predavanje kroz interaktivnu igru, kako bi kupačima, pre svega deci, ukazali koja su pravila ponašanja na kupalištima.

Volonteri Crvenog krsta sa decom na bazenu

Neplivači, hronični bolesnici i deca, spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom od utapanja. Iz Crvenog krsta Lazarevac apeluju na sve sugrađane, da prilikom dolaska na kupalište ne ulaze odmah u bazen već da se pokvase i pripreme organizam na temperaturu vode.

Spasioci na bazenu

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u proteklih 10 godina život je utapanjem izgubilo 2,5 miliona ljudi širom sveta, što je i glavni razlog donošenja ove rezolucije. Utapanje spada u jedan od 10 najčešćih uzroka smrti kod dece i mladih uzrasta do 24 godine, stoga je preventiva i edukacija mladih koju sprovodi Crveni krst od velikog značaja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA