BeogradLazarevacVesti

Da li će se naći rešenje problema pasa lutalica u Lazarevcu?

Problem pasa lutalica česta je tema među Lazarevačanima ovih dana, ali je i tema o kojoj se raspravljalo i na poslednjoj sednici skupštine GO Lazarevac. Ovo je problem kome svakako treba posvetiti veću pažnju, slažu se i čelnici opštine Lazarevac, i naglašavaju da je najveći problem u nesavesnim vlasnicima koji svoje ljubimce ostavljaju na ulici. Problem “leži” i u činjenici da opština nema nadležnost u rešavanju ovog problema zbog Statuta Grada a jedini koji mogu da se “bave” ovim problemom su radnici beogradske Zoohigijene, kaže Nenad Bačanac, član Veća GO Lazarevac.

U svim 17 gradskih opština nadležnost i problem pasa lutalica je pod ingerencijom beogradske Zoohigijene. U ovom trenutku mi nemamo mogućnost da rešavamo ovoj problem u skladu sa zakonom zbog Statuta Grada Beograda. Po rečima Nenada Bačanca to nisu psi lutalice, već psi koje su nesavesni vlasnici ostavili na ulici. Još 2011. godine Grad Beograd je usvojio strategiju reševanja napuštenih pasa koja podrazumeva da se ti psi vakcinišu, sterilišu, čipuju i vrate na ulicu.

Rapidno se povećava broj napuštenih pasa na teritoriji opštine Lazarevac. Mi smo inudstrijsko područje a u Kolubari radi oko 13 hiljada ljudi koji su iz različitih gradova, a dešava se da mnogi od njih neželjene pse donose na našu teritoriju, kaže Bačanac.

Nenad-Bačanac
Nenad Bačanac

Po zakonu o dobrobiti životinja, služba koja je pokupila psa ima rok da u okviru 48 sati, te pse vrati na ulicu.  Za slučaj da se pas za 48 sati ne vrati vakcinisan i čipovan, oni imaju pravo da krenu u krivičnu odgovornost, kaže Nenad Bačanac.

Nama je data čitava komunalna delatnost, osim delatnosti zoohigijene. To je u izradi. Onog trenutka kada to dobijemo biće dobro. Mnogi pričaju i o azilu kao načinu rešavanja problema pasa lutalica, ali to je kratkoročno rešenje, zaključuje Bačanac.

Foto: Unsplash

Kako bi se dugoročno rešio ovaj problem, u našoj opštini, počev od aprila, vršiće se besplatna sterilizacija, vakcinacija i čipovanje vlasničkih pasa.

Apelujem na naše sugrađane da budemo složni u rešavanju ovog problema. Svesni smo činjenice da se ovaj problem ne može rešiti za jedan dan. Zoohogijenu Beograd mnogo više košta nadoknada koju plaća za ujede,  nego spuštanje nadležnosti opštini Lazarevac. Nadam se da će jedno od naših javnih preduzeća  preuzeti apsolutnu brigu o ovom problemu, jer niko ne može srediti problem u “vašem dvorištu” bolje od vas samih, zaključuje Nenad Bačanac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA