BeogradLazarevacVesti

Dan primirja iz ugla istoričara Ratka Vukelića

Na današnji dan 1918. godine u jednom železničkom vagonu u Kompijenu potpisano je primirje sa Nemačkom. U Srbiji se ovaj praznik obeležava kao državni – neradno. U tom ratu nestalo je oko 20 miliona stanovnika i civila širom zemljine kugle. Među zemljama Balkana najveće žrtve dala je Srbija. Ipak istoričar Ratko Vukelić ističe i da je ovo dan pobede i navodi da bi ovaj praznik narednih godina trebalo da se obeležava sadržajnije, uz akademije, emisije i dokumentarne filmove.

Ratko Vukelić

Dan primirja u Prvom svetskom ratu od izuzetnog je značaja za Srbiju, Evropu i čitavu svetsku istoriju, napomenuo je istoričar Ratko Vukelić. Dan primirja bio je uvod u Parisku mirovnu konferenciju i potpisivanje Versajskog mirovnog sporazuma. Posledice su bile ne samo tokom međuratnog razdoblja, već i tokom Drugog svetskog rata ali i posleratnog perioda, podseća Vukelić.

Činjenica je da smo tokom i nakon Prvog svetskog rata bili među najpopularnijim i najcenjenijim malim narodima. Do kraja tog veka smo dospeli na samo dno, kaže Vukelić. Razlozi su brojni, između ostalog tu su brojni nedovršeni procesi i međunarodni faktori koji su uticali na određena rešenja nakon Prvog svetskog rata, podseća Ratko Vukelić.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA