Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na sve nevino stradale, predstavnici Gradske opštine Lazarevac i Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, položili su vence na Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu.

Rukovodstvo opštine Lazarevac polaže vence

Rukovodstvo opštine Lazarevac i Savez potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine položili su vence povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu na Spomenik Srpskom ratniku. Predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić nakon polaganja venaca istakao je značaj primirja u Prvom svetskom ratu kako za Srbiju koja je pretrpela ogromne žrtve tako i za čitavu Evropu.

Srbija je u ovom ratu izgubila preko jedne trećine stanovništva. Mi kao građani treba da učimo našu decu da se sećaju naših predaka i da nikada ne zaboravimo kolike su bile njihove žrtve radi naše slobode, rekao je Sinđelić.

Spomenik srpskom ratniku

U ime Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine venac na spomenik Srpskom ratniku položio je Milosav Nedić. Samo jaka srpska vojska može biti garant mira, istakao je Nedić i dodao da će srpski opanak uvek nadvisiti zapadnjački šlem.

Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Ovaj praznik se obeležava se u svim zemljama potpisnicama sporazuma. Zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana. U Srbiji se 11. novembar obeležava kao državni praznik i neradan je dan od 2012. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA