Dan rudara obeležen u Srbiji

Oko 29.000 rudara širom Srbije obeležava 6. avgust – Dan rudara.  Ministar energetike Aleksandar Antić u svojoj čestitiki rudarima naveo je da je  rudarski sektor Srbije jedan je od najdinamičnijih delova privrede. Broj zaposlenih povećan je za 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019. i ovaj sektor čini jednu od okosnica naše ekonomije.

 

 

Dan rudara obeležava se 6. avgusta, kada je pre tačno 116 godina počeo štrajk u Senjskom rudniku. Osnovni zahtevi bili su bolji uslovi rada i veće zarade. Neposredan povod štrajku u prvom i najstarijem podzemnom rudniku u zemlji bio je “otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista”. Štrajkači su se tokom devetodnevnih protesta izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena. Od tada pa do danas rudari su ostali simbol borbe za radnička prava. Njihovi protesti tokom stogodišnje tradicije menjali su ne samo odnose zaposlenih i poslodavca, već su u prelomnim trenucima imali ključnu ulogu u političkim i istorijskim prekretnicama u Srbiji.  U rudarstvu je trenutno 29 000 zaposlenih. Godišnje se iskopa oko 80 miliona tona rude. Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na oko 130 eksploatacionih polja.

Čestitajući rudarima praznik ministar Aleksandar Antić je istakao da se u rudarskom sektoru mogu  očekivati: veće investicije, otvaranje novih i modernizacija postojećih rudnika, dodatna istraživanja i eksploatacija.

Uz pozdrav “srećno” svakodnevno odlaze na posao, gde zarađuju hleb sa sedam kora. U vremenu pandemije i rudari su žrtve, podložni virusima kao i svi u Srbiji. Ipak sa maskom, u tri smene oni rade.  Rade zabrinuti za svoje i zdravlje svojih najmilijih.  Svesni da ako stanu onda sve staje, onda i respiratori staju. Rade zato što su bili i ostali HEROJI našeg doba i svoje porodice.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA