AranđelovacBeogradVesti

Hirošima i Nagasaki – Opomena i upozorenje čovečanstvu

Pre tačno 75 godina 6. avgusta bačena je atomska bomba na Nagasaki, samo tri dana kasnije nuklearni napad doživeo je i grad Hirošima.

hirosima 1U čast sećanja na sve nevine žrtve ovih razornih napada udruženje “Opomena Černobilj“ želelo je da u saradnji sa ambasadom Japana u Narodnom muzeju u Aranđelovcu organizuje  prigodnu izložbu. Svetska pandemija je odložila i ovaj događaj. Predsednik udruženja Mikiša Mihailović je u izjavi za RTV GEM  istakao da je važno sećanje na uništenje Hirošime i Nagasakija čija stravična apokalipsa služi kao upozorenje i opomena čovečanstvu.

U danima kada ceo svet potresa vest o katastrofalnoj eksploziji u Bejrutu koje mnogi porede sa nuklearnom katastrofom, obeležava se i 75. godina od atomskog napada na japanske gradove Hirošima i Nagasaki. Udruženje “Opomena Černobilj“ čuva sećanje na sve nevine žrtve. Predsednik udruženja Mikiša Mihailović podsetio je da se ova dva straviča događaja, verovatno najužasnija koje su ljudski um i  ruka mogli da izvedu.

razaranjeAtomske bombe koje su satrle gradove Hirošimu i Nagasaki pokazale su kuda bi svet odvela ponovna upoteba, ističe Mihailović i napominje da su ove žrtve za opstanak sveta.

Stravične slike iz Bejruta danas ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, i još jednom upozoravaju na opasnosti nuklearnih kriza.Ako se češće budemo sećali ovakvih događaja, veća je budućnost da ćemo ih izbeći u budućnosti poručio je predsednik udruženja “Opomena Černobilj“ Mikiša Mihailović.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA