LazarevacVestiZanimljivosti

Dan žena 8. mart

Međunarodni Dan žena, 8. mart, obeležen je i u našoj zemlji, mada mnogo skromnije nego ranije. Dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja, a u Kini i u Nepalu taj dan je za žene neradni.

Dan žena 8. mart

U vreme kada se 8. mart u našoj zemlji proslavljao na visokom nivou i bio je praznik kom su se radovali i žene i deca, obavezni su bili karanfil u celofanu, keramičke drangulije ili ručno rađeni dečji poklončići. Osmi mart je nekada bio vrlo svečan dan i planirao se mnogo unapred.

Dan žena 8. mart

Muževi su izvodili žene u restorane na svečanu večeru i muziku, žene su se oblačile elegantnije nego inače, a s posla su se vraćale sa gomilom buketa u rukama. I danas je cveće definitivno bilo najprodavaniji poklon za Dan žena.

Naše sugrađanke složile su se da je osmi mart dan kada im posebno prija pažnja i pokloni koje dobijaju. Možda ga ne slave onako kako se ovaj dan obeležavao u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali kažu da će svakako svoj dan iskoristi da se posvete sebi i da učine nešto lepo za sebe.

Danas muškarci poklanjaju svojim damama najčešće cveće. Slažu se da je najbitnije pokloniti pažnju i ljubav tokom cele godine a da svakako neka sitnica nije na odmet. I ove godine Lazarevčani su bili pravi kavaljeri.

I, mada se praznik žena ne slavi sa istim žarom kao nekada, to nije razlog da ga ne obeležite sa svojim dragim damama i da ih podsetite da su vam veoma važne. Ne mora to biti skup poklon, skuvajte im kafu, napravite ručak i recite im hvala za svu podršku koju od njih dobijate tokom 365 dana u godini.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA