Danas je Bogojavljenje

Bogojavljenje je praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Prema narodnim verovanjima, noć između 18. i 19. januara je vreme kada se nebo otvara i “Bog javlja”. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst.

Bogojavljenje dešava u “gluvo doba” i veruje se da će se na trenutak nebo otvoriti i da će se ukrstiti vetrovi koji duvaju zimi sa onima koji duvaju leti. U tom trenutku, narod kaže, sve vode sveta će prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, moći će da od Boga zatraži ispunjenje jedne želje. Magija Bogojavljenske noći, prema predanjima može da utiče i na druge stvari iz života vernika.

Zato ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih običaja. Na ovaj dan osveštava se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga. Danas se pozdravlja rečima: „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravlja sa „Vaistinu se javi“. Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Veruje da će neudate devojke, ukoliko u noći između 18. i 19. januara stave ogledalce pod jastuk sanjati muškarca za koga će se udati.

Plivanje za Časni krst običaj je koji se održava u mnogim našim krajevima. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Od 11h na jezeru Očaga obaviće se plivanje za Časni krst.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA