Danas je Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležili su praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi –u narodu poznatoj kao Sveta Petka. Ova slavna, i kod Srba veoma poštovana svetiteljka zaštitnica je žena, bolesnih i siromašnih. U Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu i ove godine okupili su se vernici i prisustvovali liturgiji.

Liturgija u Lazarevcu

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Srpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Prema rečima sveštenika Vlade Dimitrijevića, još je Prepodobni otac Justin Ćelijski lepo opisao rekavši da u pravoslavnom svetu postoje dva sunca na nebu. Prvo je Presveta Bogorodica a drugo upravo Prepodobna mati Paraskeva.

Liturgija u Lazarevcu

Uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji, svečanoj liturgiji u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija, prisustvovao je veliki broj vernika.

Sveštenik Vlada Dimitrijević uputio je poruku vernicima da se svetitelj poštuje tako što se ugledamo na njega. Uprkos izazovima savremenog doba, možemo živeti mudro i dostojanstveno.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA