Danas je Svetski dan sluha

U svetu i kod nas 3. marta obeležava se međunarodni dan sluha. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da oko 466 miliona osoba u svetu ima oštećenje sluha. Ovogodišnji slogan glasi „Briga o sluhu za sve, testiranje, rehabilitacija, komunikacija. Prema istraživanjima, u svetu skoro 34 miliona dece imaoštećen sluh. U Poliklinici Nikodijević kažu da se oštećenje sluha javlja iz više razloga, ali da čak u 60 odsto slučajeva može biti sprečeno, ukoliko se problem otkrije na vreme.

Aparat za merenje sluha

Pod sloganom „Briga o sluhu za sve, testiranje, rehabilitacija, komunikacija“, u svetu i kod nas se 3. marta obeležava Svetski dan sluha. Da oštećenje sluha ne bi ostavlio trajne posledice, bitno je problem otkriti u najranijem uzrastu. Prevencija posledica nagluvosti postiže se ranim ispitivanjem sluha kod novorođenčeta, ali i kontinuiranim praćenjem sluha kod dece, imajući u vidu da najveći broj oštećenja sluha nije prisutan na rođenju, izjavila je za Gem specijalista otorinolaringologije Tijana Dragić.

Tijana Dragić
Tijana Dragić

Kada su u pitanju starija deca i odrasli, preporuka je da se redovno testiraju, naročito ako se radi o osobama koje imaju hronične bolesti. Kada su u pitanju lica starija od 65 godina, trebalo bi da svoj sluh proveravaju jednom godišnje. Neki od znakova da osoba ima oštećen sluh su, između ostalog, potreba za pojačavanjem zvuka na radiju i televiziji ali i teškoća u razumevanju telefonskih razgovora.

Provera sluha

Poliklinika Nikodijević odlučila je da prvih pet naših gledalaca, koji 4. marta pozovu polikliniku, dobije besplatan pregled sluha, a prednost imaju bebe.

Poliklinika Nikodijević

Pošto većina faktora rizika može prevencijom da se stavi pod kontrolu, ali i da se koriguje, ovogodišnji slogan je potpuno opravdan, jer svi zaslužuju dobru brigu o sluhu. Nedopustivo je da, u današnje vreme, osobe sa oštećenim sluhom budu neprepoznate i bez adekvatne pomoći, poručuju u poliklinici Nikodijević.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA