Saopštenje udruženja “Bazi Mili” o napadu na socijalnu radnicu

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili“ Lajkovac oglasilo se izjavom, povodom napada na službenicu Međuopštinskog centra za socijalni rad “Solidarnost”, koji pokriva područje tri opštine: Ljig, Lajkovac i Mionicu.

Izjavu prenosimo u celosti.

“Pretpostavlja se da je motiv napada revolt Lajkovčanke, s obzirom da je Centar za socijalni rad, u slučaju koji vodi povređena Lj. P, nedavno doneo odluku da njenog desetak godina mlađeg brata, koji je osoba sa smetnjama u razvoju, smesti u ustanovu socijalne zaštite, s obzirom da je utvrđeno da sestra nije sposobna da se stara o njemu, kako kaže izvor Blica/Lajkovac na dlanu/TV GEM.

Podstakuti ovim događajem, kao udruženje koje se zalaže za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, prvenstveno želimo da istaknemo da ne podržavamo sam čin nasilja, niti smatramo da je napad na socijalnog radnika opravdan. Ali takođe, nasša duzžnost je da se osvrnemo na položaj i prava osoba sa invaliditetom i da istaknemo da je ovaj čin samo POSLEDICA položaja OSI u lokalnoj zajednici i šire!

Ne dovodimo u pitanje odluku socijalne radnice, vezano za odluku domskog smeštaja, obzirom da CZSR na našoj opštini nema drugu opciju, već se pitamo zašto u Lajkovcu ne postoje usluge socijalne zaštite, humanije i primerenije od domskog smeštaja?!

Domski smeštaj korisnika je usluga koja spada u medicinski model, koji je odavno trebao da bude prevaziđen. Naša drzžava se Ustavom i zakonom obavezala na socijalni/inkluzivni model pristupa osobama sa invaliditetom.

Tako bi osobama sa invaliditetom trebalo da budu dostupne različite vrste usluga socijalne zaštite kao sšto su: pomoć u kuci za OSI, lični pratilac, personalni asistent, predah smeštaj, stanovanje uz podršku.

Sve su to usluge koje su usmerene na pomoć i podršku OSI i njihovim porodicama i koje su daleko humanije od domskog smeštaja, i na koje deca, mladi i osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju imaju (zakonsko) pravo , a koje je jedinica lokalne samouprave i sama Republika Srbija u obavezi da im omogući.

Takođe želimo da istaknemo da na teritoriji opštine Lajkovac podrška deci, mladima i osobama sa invaliditetom uporno izostaje tj da nijedna od navedinih usluga nije dostupna za korisnike. Naime, opsština Lajkovac je jedna od tri opštine na celoj teritoriji Republike Srbije koja nema razvijenu apsolutno nijednu uslugu socijalne zaštite namenjene osobama sa invaliditetom.

Na inicijativu našeg udruženja,a uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja je pre više od godinu dana pokrenuta inicijativa za uvođenje usluge Lični Pratilac Deteta, ali nažalost ni ta usluga josš uvek nije uvedena. S obzirom na realno stanje i položaj dece, mladih i osoba sa invaliditetom, ne bi trebalo da nas čudi zašto su porodice frustrirane i nezadovoljne.

Ipak, apelujemo na porodice osoba sa invaliditetom da se suzdrže od napada, jer to niti je rešenje, niti je opravdano ponašanje! Pozivamo ih da se obrate udruženju gde ćemo zajedno naći rešenje i boriti se za naša prava.

Na JLS apelujemo da se konačno pozabave pitanjima socijalne zaštite i uvedu i razviju usluge koje su neophodne, kako se ovakvi nemili incidenti ne bi ponovili, i kako bi se deci, mladima i osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju omogućio dostojanstven život u lokalnoj zajednici” stoji u saopštenju udruženja “Bazi Mili”.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA