Danas se obeležava Dan rudara

Rudari širom Srbije obeležili su šesti avgust, Dan rudara, kada je počeo štrajk u Senjskom rudniku. U rudarstvu je trenutno 22.000 zaposlenih u Srbiji, a oko 270 preduzeća se bavi eksploatacijom mineralnih sirovina. Godišnje se iskopa oko 80 miliona tona rude. Praznik svim rudarima čestitao je predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević.

Dan rudara obeležava se šestog avgusta, kada je pre tačno 116 godina počeo štrajk u Senjskom rudniku, osnovni zahtevi bili su bolji uslovi rada i veće zarade. Neposredan povod štrajku u prvom i najstarijem podzemnom rudniku u zemlji bio je “otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista”. Štrajkači su se tokom devetodnevnih protesta izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena. Od tada pa do danas rudari su ostali simbol borbe za radnička prava, a njihovi protesti tokom stogodišnje tradicije menjali su ne samo odnose zaposlenih i poslodavca, već su u prelomnim trenucima imali ključnu ulogu u političkim i istorijskim prekretnicama u Srbiji.

U rudarstvu je trenutno 22 000 zaposlenih, godišnje se iskopa oko 80 miliona tona rude. Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na oko 130 eksploatacionih polja. U Srbiji trenutno privatizovani rudnici kao i EPS-ovi površinski kopovi Kolubare i Kostolca rade dobro, ali devet jamskih rudnika, koji posluju u okviru Resavice, ne mogu bez državne pomoći.

JP EPS, Ogranak RB ''Kolubara'' - Najmoderniji odlagač pušten u rad

Glavni rudarski zahtevi i ove godine su veća bezbednost na radu i bolji materijalni položaj. Uz pozdrav “srećno” svakodnevno odlaze na posao, gde zarađuju hleb sa sedam kora. O tome svedoči i  proizvodnja uglja na kopovima u Kolubari i Drmnu koja je u drugom kvartalu ove godine veća za 4,9 odsto nego u drugom kvartalu prošle godine, što je doprinelo ukupnom rastu ekonomije, povećanju indrustrijske proizvodnje i rastu BDP-a.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA