BeogradTurizamValjevoZanimljivosti

Dan „crvenog zlata“ po 60. put održani u Brankovini

U Brankovini je održana 60. tradicionalna kulturno – privredna manifestacija „Dan maline“. Najstarija manifestacija ove vrste u Srbiji i ove godine okupila je veliki broj izlagača „crvenog zlata“ a nagradu za najbolje proizvode od maline dobio je proizvođać Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Među nagrađenima je najmodernija primenjena tehnologija u malinjaku za koju je nagradu dobio Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica. Manifestaciju je organizovalo Turističko društvo „Ljubomir Nenadović“ a generalni pokrovitelj je Grad Valjevo.

Na 60. po redu manifestaciji „Dan maline“ učešće je uzelo 26 izlagača iz valjevskog kraja koji su i ove godine izložili najbolje proizvode od maline. U ovom kraju pod zasadima maline je oko 2.000 hektara, od 12. 000 koliko je ukupno zasada pod malinom u Srbiji. Pored Arilja i Ivanjice, najbolji i najpoznatiji malinari su svakako iz ovog kraja. Nakon procene stručnog žirija, dodeljena su priznanja za kvalitet izloženih proizvoda a za najkvalitetnije maline proglašeni su proizvodi Miroslava Savića iz Donjih Leskovica. Drugo mesto osvojila je malina Mladena Mitrovića iz sela Gola glava a treće je pripalo Sretenu Pajiću, takođe iz Gole glave. Malinari su mahom zadovoljni aktuelnom otkupnom cenom koja je ovih dana 600 dinara i ističu da od dobrog neba i njihovog rada zavisi ovogodišnji rod.

Među nagrađenima je i ove godine najmodernija primenjena tehnologija u malinjaku za koju je nagradu dobio Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica. Ovaj proizvođač ima tri zasada maline i oni su kompletno opremljeni zaštitnom protivgradnom mrežom i sistemom kap po kap. On dodaje da se u malinjaku radi skoro cele godine i da je najveći problem proizvođačima u valjevskom kraju to što nemaju vode.

Organizator manifestacije koja neguju tradiciju, kulturu i privrednu delatnost, već šest decenija, je Turističko društvo „Ljubomir Nenadović“. Cilj manifestacije je da promoviše jedan od najlepših srpskih proizvoda, malinu, i da će se truditi da „Dane maline“ organizuju sve dok bude i poslednjeg struka maline u Brankovini.

Manifestaciju „Dan maline“ podržao je Grad Valjevo koji je generalni pokrovitelj. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je značaj ovakvih i sličnih manifestacija koje neguju domaće, sprske proizvode, koji su jedni od najboljih i najkvalitetnijih.

U kategoriji zasada za najuređeniji malinjak proglašen je zasad Mladena Marića iz Sušice, najbolji malinjak Podgorine je Darka Tadića iz Dragodola, dok je najveći robni proizvođač Vučko Antonijević iz Bogatića. Malinjak izuzetnog kvaliteta je prozvođača Radoja Marića iz Sušice. Nakon izložbe maline i proglašenja pobednika, priređen je i bogat kulturno-umetnički program i Seoske igre sportskog saveza, gde su se učesnici nadmetali u obaranju ruku, nadvlačenju konopca i drugim disciplinama.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA