BeogradLazarevacVesti

Demonstracija raspoloživih snaga u slučaju elementarnih nepogoda

Povodom obeležavanja Nedelje smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i Međunarodnog dana smanjenja rizika od elementarnih nepogoda koji se obeležava 13. oktobra, Gradska opština Lazarevac organizovala je na platou ispred zgrade opštine demonstraciju raspoloživih snaga i sredstava koja se koriste u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vrsta opasnosti. U organizaciji ove aktivnosti učestvovali su pripadnici vatrogasne jedinice RB „Kolubara“, Vatrogasno spasilačke jedinice Lazarevac, Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, odeljenje u Lazarevcu, Dom zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ i učenici osnovnih škola i vrtića.

Cilj jedne ovakve pokazne vežbe je da se preventivnim merama utiče na najmlađu populaciju kako bi bili upoznati sa spasilačkim jedinicama naše opštine u slučaju elementarnih nepogoda, rekao je predsednik Gradske opštine Bojan Sinđelić podsetivši se majskih poplava iz 2014. godine koje su zadesile i opštinu Lazarevac. U cilju prevencije potrebno je najviše raditi sa najmlađima kada je sistem odbrane u pitanju, naglasio je Sinđelić.

Iako je Srbija još uvek ekonomski nedovoljno razvijena u odnosu na, pre svega, države Zapada, naša zemlja se uključila u akciju preventivnog delovanja kako bi se elementarne nepogode sprečile, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević koji je rekao i da je država izdvojila sredstva u cilju edukacije iz ove oblasti.

Na pokaznoj vežbi učenicima osnovnih škola i građanima Lazarevca učestvovao je sa dva svoja vozila Sektor bezbednosti, zdravlja i zaštite od požara u Rudarskom basenu Kolubara. U ovom Sektoru ističu da je odlična saradnja sa svim institucijama kako u opštini Lazarevac tako i u čitavoj zemlji.

Rudarski basen Kolubara raspolaže sa modernom mehanizacijom, a to se moglo ustanoviti i tokom majskih poplava koje su zadesile opštinu Lazarevac pre četiri godine.

U sklopu demonstracije raspoloživih sredstava u toku dana bilo je otvoreno i jedno sklonište kod Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“, kako bi se mališanima ali i svim zainteresovanim sugrađanima objasnila namena skloništa a sve u cilju edukacije i informisanja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA