BeogradLazarevacVesti

Digitalizacija za uslužnu javnu upravu

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, izjavio je za “Politiku“ da digitalizacija omogućava da se stvori uslužna javna uprava okrenuta potrebama građana i privrede.

Prema njegovim rečima, nove tehnologije pomažu i olakašavaju život građanima, ali ga olakšavaju i samim službenicima, bili oni u institucijama republike ili po opštinama.

Još nije sasvim prošlo vreme takozvane „Mice ubice“, tipične šalterske službenice sa burekom i jogurtom ispred sebe, koja uvek traži još jedan papir. To je proces –  istakao je Stević.

Prema njegovim rečima, nove tehnologije tu pomažu i olakašavaju život građanima, ali ga olakšavaju i samim službenicima, bili oni u institucijama republike ili po opštinama.

Bojan Stević
Bojan Stević

Firme se danas otvaraju za 24 sata, građevinske dozvole se neuporedivo brže izdaju, moguće je koristiti elektronski potpis u transakcijama, elektronski pečat, a pripremljen je i nacrt zakona o elektronskoj upravi, koji će papir prepustiti arhivama – kaže Stević.

On kaže da je Srbiju zadesila nesreća da su joj izumrli industrijski centri i da su zbog toga svi, od najvišeg nivoa, predsednika Aleksandra Vučića, uključeni u dovođenje velikih investitora i stimulisanje lokalnih preduzeća. Stević je naglasio da država u tome pomaže gradeći infrastrukturu, ali da je bitna uloga lokalnih vlasti, njihova efikasnost i kvalitet radne snage.

On je ukazao da je digitalizacija omogućila razmenu podataka između različitih institucija i službi. Zakon o upravnom postupku doneće građanima uštedu veću od 6.000.000 sati koje su provodili pred šalterima što u novcu iznosi 245.000.000 godišnje, što znači da je promenjen sistem u kojem su građani morali da troše vreme i novac kako bi dobili raznorazne potvrde i izvode. Sada je svaki službenik u obavezi da potrebne podatke iz službenih evidencija razmenjuje sa drugim državnim organima, objasnio je Stević.

On kaže da u najsiromašnijim lokalnim samoupravama ima neznanja i grešaka, ali da nema otpora. Gradovi i opštine su, kako je naveo, svesne šta im donose reforme, a sa druge strane državi je jasno da je nosilac i ovih digitalnih promena čovek i zbog toga je u toku osnivanje nacionalne akademije za stručno usavršavanje zaposlenih na svim nivoima. Ministarstvo za lokalnu samoupravu je, prema njegovim rečima, napravilo pomak i novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Prva novina je da sada inspekcije kontrolišu i neregistrovane firme, što ranije nije bio slučaj, a druga izmena je savetodavna funkcija inspektora što je pospešilo borbu protiv sive ekonomije. Stević je napomenuo da je Inspektorat za rad u prvih sedam meseci ove godine zatekao čak 13.716 radnika na crno, a posle toga je čak 12.861 osoba dobila radnu knjižicu, dok je procenat zasnivanja radnog odnosa bio čak 94 odsto.

Od avgusta 2015. godine, obavljeno je više od 8.000 nadzora nad neregistrovanim privrednim subjektima, istakao je on.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA