BeogradLazarevacVesti

Direktor EPS-a organizovao prijem za medije

U zgradi poslovodstva JP EPS v.d. direktora Milorad Grčić,  organizovao je koktel za predstavnike medija na kojem se zahvalio medijskim kućama na saradnji u prethodnoj godini. On je napomenuo da je ovo druga godina kako EPS organizuje koktel u cilju još bolje saradnje i unapređenja poslovanja ovog javnog preduzeća. Grčić je ovom prilikom govorio i o poslovanju EPS-a i napomenuo da je ovo preduzeće u 2017. godini bilo u plusu od pet do šest milijardi dinara, a proizvodnja uglja je bila za četiri odsto veća nego prethodne godine.

Milorad Grčić
Milorad Grčić

Već drugu godinu za redom v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić organizuje druženje sa predstavnicima medija a sve u cilju bolje saradnje i unapređenja poslovanja. Dodaje da će već treća godina sigurno biti tradicionlana a ovom prilikom zahvalio se medijima na dobroj saradnji i korektnom izveštavanju. Napomenuo je da je 2017. godina bila teška ali uspešna za EPS. Hladno vreme na samom početku godine ali i velike vručine tokom leta, otežale su proizvodnju električne energije. Zahvaljujući rudarima, inženjerima, i svima zaaposlenima u ovom sektoru, JP EPS uspelo je da godinu završi u plusu i sa prozvodnjom uglja sa 4 odsto većom nego prethodne godine, rekao je Grčić.

Milorad Grčić
Milorad Grčić

Sve to kada se sabere, zahvaljujući ljudima, najpre u rudniku, pa u svim drugim sektorima, mi smo uspeli da 2017. godinu završimo kako i dolikuje jednoj ozbiljnoj firmi koja ide korak po korak napred, rekao je Grčić.

„Finansijski rezultati EPS-a su poslednje dve godine pozitivni i očekujemo da će tako biti i u 2018. godini“, kazao je Grčić novinarima i podsetio da je u 2016. ta kompanija imala dobit od osam milijardi dinara iako je bio planiran manjak od 3,5 milijardi.

Ja želim da istaknem da EPS drugu godinu za redom završava poslovanje u plusu. Podsećam da je 2016. godine, kada sam ja došao na funkciju v.d. direktora JP EPS, finansijski plan bio projektovan da EPS 2016. godinu završi za 3,5 milijarde u minusu. Mi smo završili godinu sa oko 8 milijardi u plusu. Ovu godinu, kada završni račun bude gotovo, završićemo sa oko 5 do 6 milijardi u plusu, kaže Milorad Grčić.

Najavio je da će uskoro biti pušten u rad obnovljeni sistem u hidroelektrani „Zvornik“, govorio je o projektu odsumporavanja ali i izgradnji vetroparkova u našoj zemlji.

Planiramo da u naredne dve godine remontujemo poslednja dva hidroagregata na Đerdapu 1 i svih deset hidroagregata na Đerdapu 2. Planiramo da do 2023. odnosno 2025. imamo poptuno obnovljen đerdapski sistem hidroelektrana. U hidrosektor moramo ulagati jer je vrlo isplativo, dobro ulaganje, čista energija, jeftinija… Ubrzo ćete biti svedoci puštanja u rad obnovljeng sistema u Zvorniku. Kada smo kod obnovljivih izvora, u toku 2017. godine, podsećam da smo potpisali ugovor o izgradnji vetroparkova u Kostolcu, kaže Grčić.

U 2017. godini je, po njegovim rečima, za nešto manje od pet odsto povećana naplata električne energije, a otkriveno je i procesuirano 6.500 slučajeva krađe struje.

Kada kažem 6500 krađa to je ogroman broj. Neovlašćenih priključaka, potrošnje, krađe na bilo koji način, ali 6500 jeste veliki broj koji podrazumeva ogroman posao da se dođe do prekidanja neovlašćenog koriščenja električne energije. Međutim, kada uzmete u obzir da EPS ima skoro 3,5 miliona korisnika, onda taj procenat nije toliko strašan. Finansijski jeste, u pitanju su milioni evra, koje mi sukcesivno naplaćujemo, dodaje Grčić.

Reorganizacija kompanije koja se sprovodi od 2015. godine, biće nastavljena i u ovoj godini, reako je Grčić.

U toj reogranizaciji prvi i osnovni korak jeste bio ujedinjenje svih privrednih delova širom Srbije. Sada shvatate šta hoću da kaže. Taj prvi korak je najznačajniji. Svaki model ima po neku manu ali je najvažnije da je pokrenut. Mi smo nastavili i nastavićemo sa reogranizacijom EPS i u ovoj godini, zaključuje direktor EPS-a.

Cilj je jasan u 2018. godini kaže Grčić. Siguran sa da će ovaj tim, koji sada vodi JP EPS, ispuniti sve planove a to je povećanje proizvodnje električne energije ali i uglja. Sigurana sam da ćemo iz godine u godinu od ovog jvanog preduzeća napraviti jedno od najmodernijih i najprofitabilnijih privrednih subjekata u ovom delu Evrope. Rekao je ovom prilikom da je EPS u jugoistočnoj Evropi u 2017. godini sa 19 mesta, što se tiče uspešnosti poslovanja, skočio na sedmo mesto.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA