BeogradLazarevacVesti

Distributer D10: Peleta ima, cena znatno niža u odnosu na prošlu godinu

Pravilo da se ogrev priprema u vreme leta, Lazarevčani su shvatili ozbiljno. Vlasnik firme „Distributer D10“ Čedomir Mijailović kaže da peleta trenutno ima i da su se naši sugrađani ove godine „na vreme“ spremili za zimu. Za razliku od prošle godine, cene čvrstog ogreva su već nekoliko meseci niže, a nema problema ni sa nestašicama. Tona bukovog peleta trenutno košta oko 33 hiljade dinara a kažu da će biti skuplji pred sam početak grejne sezone.

Prošlogodišnje cene peleta i nestašice energenata zadale su velike probleme ne samo kupcima, već i proizvođačima i distributerima, jer se tražilo više peleta za koji se moralo izdvojiti i do 400 evra po toni. Ove godine situacija je značajno bolja, ponuda i potražnja na istom nivou a cena tone peleta oko 285 evra. Vlasnik firme „Distributer D10“ Čeodmir Mijailović kaže da je za ovu godinu poručio preko 100 tona i da se uglavnom prodaje najkvalitetniji bukov pelet čija cena iznosi oko 33 hiljade dinara po toni.

Cene peleta neznatno će biti povećane pred sam početak grejne sezone, kaže Čedomir Mijailović i dodaje da se nada da se prošlogodišnji scenario neće ponoviti kada je pelet bio u jednom trenutku dvostruko skuplji. U Srbiji, pelet se često kupuje i na džak.

Distributeri kažu da ne postoji bojazni da ove godine bude nestašice peleta jer je bilo i dovoljno sirovina. Odnos cene i kvaliteta je takođe zadovoljavajući a kupci su na vreme spremili sve što je neophodno za grejnu sezonu.

Proizvođači i trgovci peletom ističu da je u odnosu na prošlu, krajnje nestabilnu godinu, situacija sada drastično bolja, da je cena niža za 25 odsto i da u ovom trenutku nema tržišnih osnova za poskupljenje peleta.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA