BeogradLazarevacVesti

Đorđe Milićević: Vreme je za formiranje Ministarstva za dijasporu

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević na godišnjoj konferenciji koja je održana u zgradi Vlade, predstavio je rezultate dosadašnjeg rada i izneo pripreme za izradu strategije o čuvanju i jačanju odnosa Srbije i njenog naroda u rasejanju. On je rekao da je tokom prethodne godine sa saradnicima odgovorno je i posvećeno radio na približavanju dijaspore matici Srbiji i stvaranju čvršćih veza. Poručio je da te veze treba da budu zasnovane na međusobnoj saradnji, razumevanju i uzajamnom poštovanju, jer je to važno za budućnost Srbije.
Đorđe Milićević, ministar bez portfelja
Đorđe Milićević, ministar bez portfelja

Na završnoj godišnjoj konferenciji za medije ministar zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević, preneo je stav dijaspore da je za Srbe u rasejanju neophodno stvoriti odgovarajući institucionalni okvir. Milićević je definisao nekoliko ključnih koraka neophodnih za ostvarivanje boljih odnosa sa dijasporom.

Milićević je dao i primer opštine Veliko Gradište koja ima 15.000 stanovnika i još 5.000 u dijaspori.

Posle više od deset godina organizovali smo Vidovdanski sabor u Srbiji. Okupili preko 275 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije. Razgovarali o sferi interesovanja naših sunarodnika, jeziku, kulturi, ekonomiji, kaže Milićević. Takođe, na konferenciji je rečeno i da je za tri meseca kroz tri tematska letnja kampa, prošlo  5.000 mališana u 20 lokalnih samouprava. Milićević je dodao i da je po prvi put 15. septembar, Dan sprskog jedinstva, slobode i nacionalne  zastave obeležen i u dijaspori.

Ministarstvo za dijasporu

Ono što se pokazalo kao veliki problem naših ljudi u dijaspori je i nepoznavanje procedura, informacija, jednostavnog pristupa radi ostvarivanja statusnih i imovinskih ili poslovnih prava i interesa. Milićević je naglasio i da se bavio pitanjem žena u dijaspori.

Svesni smo da će Srbija u narednom vremenskom periodu biti izložena još većim pritiscima, još većim izazovima, iskušenjima i jako je važno jedinstvo. Srbija  je uvek bila jaka onoliko koliko ima jedinstva. To jedinstvo se ne odnosi samo na nas ovde u Srbiji, već i o jedinstvu i o našim sunarodnicima koji žive van Srbije.“Jedinstveni ma gde živeli“, poručio je Milićević na završnoj godišnjoj konferenciji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA