Doček pravoslavne Nove godine u Vreocima

Doček srpske Nove godine, u porti Hrama ”Pokrova Presvete Bogorodice” i ove godine organizovao je Savet mesne zajednice Vreoci. Tradicionalnoj proslavi su, pored velikog broja meštana, prisustvovali i predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić sa saradnicima i predstavnici menadžmenta Ogranka RB ”Kolubara, Javnih preduzeća i institucija. I ove godine, kako nalažu srpski običaji, Nova godina dočekana je uz muziku, dva bika i kuvano vino i rakiju.

Skoro jednu deceniju meštani ovog dela Lazarevca neguju tradiciju dočeka pravoslavne Nove godine. Selo će se zbog rudarskih radova u potpunosti iseliti u skorijem periodu pa je ovo možda i poslednji organizovan doček u Vreocima. Negujući tradiciju i podsećajući se na neka lepša vremena, kada su igranke i ovakav vid organizovanja zabava bili jedini vid provoda za mlađe, Savet mesne zajednice se i ove godine potrudio da svojim meštanima organizuje veče za pamćenje.

Radiša Sinđelić, predsednik MZ Vreoci
Radiša Sinđelić, predsednik MZ Vreoci

Ne zaboravljajući najmlađe meštane Vreoca, uz pomoć GO Lazarevac, članovi Saveta mesne zajednice uručili su i ove godine oko 500 paketića povodom srpske Nove godine.

Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac
Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac

Tradicija proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru posebno se neguje u Vreocima. Nadam se da će bez obzira gde se ovi ljudi rasele, nastaviti da se okupljaju na ovaj način a na to nas obavezuju i objekti od kulturnog i istojiskog značaja u ovom delu naše opštine, kaže predsednik Bojan Sinđelić, koji je sa meštanima Vreoca dočekao pravoslavnu Novu godinu.

Vo na ražnju je postao ritual, i ovaj doček Nove godine nije mogao da prođe bez dva vola. Majstor mora da bude veliki znalac i odabere kvalitetno meso, koje zatim prolazi kroz tri do četiri vrlo bitne radnje, da bi se dobilo željeni ukus i šmek.

Pečenje traje 10 do 12 sati, a ove godine, kao i svih prethodnih za ovaj specijalitet pobrinuo se tim ljudi iz Mladenovca iz mesare Vuković. Oni su ove godine pripremali i čuveni krompir u biketini za koji nisu hteli da otkriju način pripreme, ali se naša ekipa uverila u sam ukus i moramo priznati da ništa skorije nismo lepše probali.

Kako bi dodatno zagrejali atmosferu i utoplili nas na minus tri, pobrinuli su se ljudi koji su bili zaduženi za kuvano vino i rakiju. I tu je bilo potrebno umeće i mešanje sastojaka.

Veselje je potrajalo do ranih jutarnjih sati, i ovoga puta ispunjena su očekivanja građana koji po tradiciji proslavljaju srpsku Novu godinu u Vreocima. Uz kuvano vino, rakiju, ali i degustaciju pečenja meštani Vreoca dočekali su Novu godinu po Julijanskom kalendaru uz nadu da će 2019. godina biti bolja i uspešnija za sve. Tačno u ponoć, staru godinu ispratili su i vatrometom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA