Dr Ljubivoje Matić o temperaturnim razlikama

Organizmu je neophodno nedelju dana da se adaptira na temperature od 35 do 40 stepeni, a nagli pad temperature koji se prema prognozama meteorologa očekuje tokom narednog dana neće izazvati veće tegobe kod hroničnih bolesnika ukoliko se pridržavaju saveta lekara, rekao je u izjavi za RTV GEM dr Ljubivoje Matić specijalista interne medicine. Matić preporučuje da se izbegava boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, da se poveća unos tečnosti i soli tokom tropskih temperatura kao i da se ishrana i propisana terapija, prilagode vremenskim prilikama uz savete lekara.

Tropske temperature teško podnose hronični bolesnici ali i zdrave osobe. Boravak na suncu može imati dugotrajne posledice po naše zdravlje a sve mere prevencije su neophodne. Samo 15 minuta na suncu ovih dana dovoljno je da se dobiju teže opekotine kože, upozorava specijalista interne medicine dr Lubivoje Matić.

dr Lubivoje Matić
dr Lubivoje Matić

Prilikom boravka na otvorenom treba pronaći prirodan hlad, a ukoliko dođe do toplotnog udara neophodno je potražiti lekarsku pomoć.

Velike temperaturne oscilacije najviše ugrožavaju asmatičare, hipertonične i kardiovaskularne bolesnike, a sve je češća pojava tromboza. Pad temperature prijaće organizmu ističe dr Matić, i preporučuje relaksaciju.

U najtoplijem delu dana lazarevačko šetalište bilo je gotovo pusto, a sugrađani koji su hlad potražili ispod krošnji drveća kažu da im toplota ne smeta preterano.

Po svemu sudeći period tropskih temperatura bliži se kraju za ovo leto, zato ukoliko volite temperature iznad trideset stepeni uživajte još malo. Prema prognozama meteorologa nakon kratkrotrajnog zahlađenja očekuje nas prijatna temperatura oko 30 stepeni, a zatim u septembru sunčano i suvo vreme sa prosečnih 25 stepeni.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA